En av konferenserna jag deltog i på 90-talet var en konferens för sociologer, i Tjeckien. Det var ännu bara några få år efter glasnost, perestrojka och murens fall. Universiteten i öststaterna hade det tufft och forskargruppen jag ingick i hade tagit initiativ till att genomföra konferensen i Prag och Brno, som ett sätt att ge stöd och lite medial uppmärksamhet, då en mycket känd sociolog från Chicago deltog.
Min kollega och jag kom överens om att göra en road trip och ta med våra partners. Det blev som en semestertripp, genom forna Östtyskland och Tjeckien. Efter Berlin och Dresden följde det vackra landskapet i Sachsen, mot Tjeckiens gräns. Färden gick till Theresienstadt och monumentet för förintelsens offer.
Theresienstadt var ett annorlunda koncentrationsläger än de mera ökända förintelselägren. Här evakuerades den tjeckiska befolkningen och staden putsades och snyggades upp för att användas i propagandasyfte. De internerade kunde röra sig förhållandevis fritt i staden, utom i fästningen Terezin, där en del av judarna internerades och också avrättningar genom exekution skedde.
Theresienstadt var ett övergångsläger dit 140 000 judar skickades. De hittades genom genomsökningar i de tyska och ockuperade områdena. Brutalare, men kanske inte så olikt till funktionen som den planerade folkräkningen i Sverige. I Theresienstadt sorterades judarna och flertalet skickades till förintelseläger. De som fick stanna i ghettot eller fästningen var krigsinvalider från första världskriget, krigshjältar, kulturpersonligheter och åldringar. Dessa visades upp i det för ändamålet välputsade Theresienstadt, i syfte att dölja de avskyvärda utrotningslägren som illvilligt förtal.
I förra kommunfullmäktige i Öckerö behandlades nästan enbart förslag från kommuninvånare och opposition. Ett av dessa, inlämnat som ö-förslag, handlade om att återinföra en resa för ”niorna” till förintelselägret Auschwitz. Fram till 2019 skedde det årligen, men i en kärv ekonomi, följt av coronapandemin, upphörde dessa resor. Så vitt jag vet och hört har besöken gett outplånliga intryck. En vaccination mot antisemitism, i bästa fall och en viktig kunskap att ha med sig i livet.
Ö-förslaget avslogs. Kostnaden, 10 tkr per elev, ansåg alliansen inte denna erfarenhet och kunskap vara värd.
/Ronald Caous