Sverige står inför en växande befolkning och därmed krävs fler bostäder. Fler bostäder som byggs på vatten är en outnyttjad resurs som samtidigt skulle innebära såväl attraktiva boendemiljöer som spännande utveckling av stadsmiljön.
Vår bostadspolitik är konkret, vi vill bland annat öka bostadsbyggandet genom att underlätta för etablering av flytande bostäder. Det skulle resultera i att tillgången på mark i tätbebyggda områden skulle öka, samtidigt som fler skulle ges möjlighet att bo kustnära. Ett sätt för att underlätta för etablering av flytande bostäder skulle kunna vara att relevanta myndigheter ges tydligare direktiv för att möjliggöra för etablering av flytande bostäder.
Flytande bostäder är en relativ ny boendeform vilket leder till att det är naturligt att kunskaperna kring dem brister. Dock är inte flytande bostäder mer komplexa än vanliga bostäder på land då de kräver samma bygglov och detaljplaner. Kommunerna är även de som har planmonopol, men när kunskaperna saknas så tenderar okunskapen leda till avslag på ansökningar. Detta påverkar byggnadstakten och därmed en stabil etablering av flytande bostäder.
Att bygga bostäder på vatten är ingen ny uppfinning. Konkreta exemplen finns både i Västervik, Solna och Nacka. Tittar vi på våra grannar över Öresundsbron möts vi av fler exemplen. Nöjer man sig inte med Köpenhamn kan man sträcka sig till Amsterdam och Hamburg. I dessa städer har man skapat attraktiva boende vid och på vattnet med närhet till kommunikationer, hållbara lösningar och en unik stadsmiljö.
Den globala uppvärmningen är ett av vår tids stora utmaning. Enligt forskning riskerar den globala uppvärmningen att leda till stigande vattenstånd och skapa stora problem inte minst för kustnära städer. Flytande bostäder bär på en enorm kapacitet och med en kuststräcka på 480 000 km och många sjöar finns det många platser för vattenboende i Sverige. Boendeformen kan också utformas så att de har mindre miljöpåverkan än alternativen på land. Det är även kostnadseffektivt att installera infrastruktur som vägar, vatten, avlopp och fiber.
Fördelarna med flytande bostäder är många. Bevarandet av befintliga naturliga miljöer är ett av de tyngsta, då flytande bostäder kan möjliggöra vattennära bostäder utan att värdefulla stränder exploateras. Nu behöver kommuner men också byggherrar och myndigheter fundera kring hur Sverige kan få fler flytande bostäder.
David Josefsson, Gruppledare för Moderaterna i Civilutskottet
Ellen Juntti, Ledamot för Moderaterna i Civilutskottet
Lars Beckman, Ledamot för Moderaterna i Civilutskottet
Jennie Wernäng, Ledamot för Moderaterna i Civilutskottet