Den 4:e augusti 1943, i lätt regn, hölls begravningsceremonin på Nya Varvets idrottsplats, där 33 kistor var uppställda, draperade med fanor och med en honnörsvakt vid kistorna.
Den 4:e augusti 1943, i lätt regn, hölls begravningsceremonin på Nya Varvets idrottsplats, där 33 kistor var uppställda, draperade med fanor och med en honnörsvakt vid kistorna.
Ulven 80 år - Del 3

Den sista resan

Den 15:e april var det 80 år sedan Ulven gick under med man och allt. Ronald Caous berättar.

Flygspaning gav napp

Löjtnant Carl Gustav ”Kagge” Rydelius från Redbergslid i Göteborg, var reservofficer på Roslagens flygflottilj F2 i Hägernäs, strax norr om centrala Stockholm. Där hade han nyligen befunnit sig för inflygning av det nya sjöflygplanet SAAB S17B, som hans division skulle utrustas med under sommaren. Nu befann han sig dock på sin krigsbas för förberedelser blandat med flyguppdrag. De hade hittills under kriget varit baserade strax nedanför Sporthotellet i Hindås, men skulle efter ombestyckningen inta det nya basområdet i Mjörn, då det större och tyngre flygplanet krävde en större yta. Dessutom var depån, placerad utanför Alingsås, betydligt lättare att underhålla. Hans bas skulle dock vara vid Björbo Hövde, i Björboholm. Den 15:e april flög ”Kagge” upp till Hägersnäs, för att dagen därpå flyga till Torslanda flygfält i en SAAB S17B. Med det nya flygplanet, utrustat med en kamera från Hasselblads Fotografiska AB skulle han delta i spaningen efter Ulven.

Efter några inledande resultatlösa dagar, hade han bett sin tidigare kollega på Hasselblad, Folke Svensson, om assistans. Kagge hade under större delen av 30-talet varit anställd på Hasselblads och tillsammans med bland andra Folke utvecklat en kamera för spaningsflyget. Den tämligen nya och avancerade kameran var något de båda var besjälade av och båda två var också mycket fotokunniga och hade experimenterat med polarisationsfilter. Den 20:e april hade de lyckats fånga en mörk skugga på en bild med hjälp av polarisering. I bilden kopierades positionen in på filmen, så man kunde i efterhand avgöra positionen bilden tagits på. Dåligt väder gjorde dock sökandet svårt. Och först den 5:e maj kunde de två producera ett nytt foto, där den mörka skuggan av Ulven tack vare polariseringen syntes. Detta ledde till att operationen nu kunde begränsas till ett litet område och först med att hitta Ulven var GG 195 Normy från Hälsö, som fick ett ordentligt napp. Dykaren Alvar Eriksson från Belos följde Normys wire ner i djupet. Strax efter klockan 17 den 5:e maj stod dykaren Eriksson på Ulvens tornlucka. Med sig upp, som bevis, fördes Ulvens örlogsflagga. Ulven var funnen, 19 dagar efter sökandet inleddes.

Besättningens sista måltid hade varit ärtsoppa, då den 15:e april var en torsdag. Men den måltiden hade inte lagats av Ulvens ordinarie kock Agne Olsson. Han satt i arresten på Nya varvet och klarade därmed livhanken. Något hans föräldrar var omedvetna om, när kondoleansbrevet togs emot. Barnbarnet Oscar berättar:

– Kocken på fartyget HMS Ulven, Agne Persson var min farfar. Hans mor och far fick ett kungligt telegram om hans död ombord på Ulven, men senare samma dag ett nytt som löd att han var välbevarad och väntade på station.

Hela Sverige hade följt dramat och var djupt deltagande i sorgen över de drunknade. Man kan förmoda att Agnes föräldrar slets mellan hopp och förtvivlan denna dag. 

Flaggor på halv stång

Den lilla eskadern nådde sin girpunkt sydväst om Stora Pölsan och befälhavaren gav ny kurs på samma sätt som tidigare. De styrde in mot Stora Oset, söder om Hyppeln och skulle under resten av färden gå inomskärs. När de passerade Hälsö såg de skärgårdens befolkning samlade på klipporna, för att visa sin vördnad för eskadern av fartyg, som sakta och värdigt förde de döda sjömännen i sin jättelika stålsarkofag mot Göteborg. Flaggstängerna flaggades på halv stång överallt, så långt ögat kunde se, ner mot Kalvsund.

Efter fjorton timmar nådde eskadern Eriksbergs torrdocka, där två mindre bogserbåtar mötte upp för att assistera ekipaget in i dockan, som sedan länspumpades. Klockan 05.30 den 2:e augusti var Ulven ventilerad från giftig klorgas och en första inspektion av Ulvens innanmäte genomfördes. Efter inspektionen tömdes Ulven på kvarlevorna av de 33 besättningsmännen ombord. 

Den 4:e augusti 1943, i lätt regn, hölls begravningsceremonin på Nya Varvets idrottsplats, där 33 kistor var uppställda, draperade med fanor och med en honnörsvakt vid kistorna.

/Text: Ronald Caous    Textredigering: Conny Åquist 

Läs mer: Den sista resan – del 1
Läs mer: Den sista resan  – del 2

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från historiska berättelser

Den sista resan

Flygspaning gav napp Löjtnant Carl Gustav ”Kagge” Rydelius från Redbergslid…

Den sista resan

Farten sjönk till knappa tre knop när de fick strömmen…

Den sista resan

Kaptenen på Herakles tittade ännu en gång på sina anteckningar,…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…