Gratis kollektivtrafik för 75-åringar

2022 införs seniorkort i Öckerö kommun. Då kan du som är 75 år eller äldre åka gratis med kollektivtrafiken i Öckerö, Göteborg, Mölndal och Partille. Oppositionspartierna i Öckerö ville dock sätta åldersgränsen till 65 år.

Från och med årsskiftet 2021-2022 införs fria resor för invånare som är 75 år eller äldre i Öckerö kommun. Seniorkortet gäller inom Västtrafiks Zon A vilket innefattar Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö. Det står klart sedan Öckeröalliansens förslag till budget antogs av kommunfullmäktige den 9 september.

Men oppositionspartierna i Öckerö kommun ville i sina budgetförslag se att seniorkortet infördes från det att man fyller 65 år.

Hur resonerade ni när ni satte 75 år som gräns för fria kollektivtrafikresor?

– De som är i störst behov av fria resor är de som nu får det. Vi tittade på hur det ser ut i de andra kommunerna i Zon A. Göteborg och Partille erbjuder fria resor från 65 år men då får man inte åka under högtrafik medan Mölndal erbjuder det från 75 år. Vi tyckte att det var bättre att våra 75-plus får åka dygnet runt, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD).

Var det ett ekonomiskt beslut?

– Kommunen har ett tufft ekonomiskt läge med många utmaningar att klara av, samtidigt som behoven ökar i välfärden. Vi i Öckeröalliansen landade i att vi var tvungna att prioritera. Det var ett naturligt beslut.

Öckeröalliansen satsar 500 000 kronor i budgeten för 2022 på seniorkort från 75 års ålder. Vad den exakta kostnaden blir beror på hur stor andel av kommunens invånare över 75 som vill ha kortet. 500 000 kronor är beräknat utifrån att cirka 70 procent väljer att ta ut ett kort.

Oppositionspartierna ville ha seniorkort från 65 år i sina budgetar. Hur ser du på det?

– Det viktigaste från vår synvinkel är att värna den långsiktiga ekonomin framför att hitta symbolfrågor för att göra sig populär, säger Jan Utbult.

”Stöd hos kommuninvånarna”

Socialdemokraterna vill precis som de andra oppositionspartierna se att seniorkorten gäller från 65 års ålder. Maria Brauer (S), är oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, hon är glad att Öckeröalliansen har fört in frågan om seniorkort i budgeten, men menar samtidigt att seniorkort från 65 har stort stöd hos kommuninvånarna och hade varit att föredra:

– Oppositionen har skrivit otaliga motioner under lång tid för fria resor för senior. Dessutom har många invånare engagerat sig och skrivit medborgarförslag om det, men det har alltid avslagits, säger hon.

– Som socialdemokrater tycker vi att jämställdshetsperspektivet är viktigt. Många äldre människor har inte så bra pension. Det är viktigt att de har möjlighet att göra nödvändiga resor och träffa nära och kära.

Socialdemokraterna i Öckerö ville i sitt budgetförslag satsa en miljon kronor per år för att seniorkorten skulle gälla från 65 års ålder.

– Vi tycker det speglar de övriga kommunerna i Göteborgsregionens erbjudande. Vi vill inte att människor ska sitta ensamma och isolerade. Vi tror även att det här hade kunnat avlasta trycket på väg 155 men också på våra färjor.

Från 75 även i Mölndal

I Zon A gäller seniorkorten i Göteborg och Partille från 65 år (mellan 8.30-15:00 och 18.00-06.00 på vardagar, samt dygnet runt på helger och helgdagar.) I Mölndal gäller seniorkorten dygnet runt, men från 75 års ålder. Det är Mölndals upplägg som nu kommer att genomföras i Öckerö från och med årsskiftet.

I de övriga GR-kommunerna, samtliga i Västtrafiks Zon B, gäller seniorkorten dygnet runt för dem som är 65 eller äldre. Det gäller följande kommuner: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Stenungsund och Tjörn.

Lilla Edet, som också ingår i Zon B, erbjuder dock inte seniorkort för de äldre i kommunen.

Blev förvånad

En av dem som hade gynnats av en sänkt åldersgräns är Bert Mattiasson på Öckerö som fyller 65 år nästa år:

– Jag kan tycka att det låter lite märkligt att sätta just 75 år som en gräns. Jag menar, antingen är man pensionär eller ej. Det blir ju nästan som att man delar upp pensionärer i två läger.

Barbro Wennerholm, 76, från Hyppeln kommer att kunna hämta ut ett seniorkort nästa år. Innan hon flyttade till kommunen trodde hon att kollektivtrafiken skulle vara gratis för henne, även om hon inte utnyttjar den särskilt mycket för egen del:

– Jag bodde tidigare i Göteborg och där var det gratis för dem över 65, visserligen bara en viss tid på dagen, men då störde man ju inte de som skulle till jobbet eller liknande. Nu bor jag på Hyppeln, så det är inte varje dag jag åker buss. Men jag blev förvånad när jag flyttade hit att det inte fanns gratis busskort. Jag trodde det alltid var så inom Västtrafik och att man fick busskort vid pensionen. Jag tycker faktiskt det verkar lite snålt att sätta gränsen vid 75. Den borde i alla fall vara vid 70. Öckerö är en så dyr kommun att bo i ändå, så lite kan det väl ge. Men jag har förstått att kommunen har ont om pengar så det är väl ett sätt att spara pengar.

Mer från öckerö kommun

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Elfel trolig orsak till Knippla-brand

Enligt polisen är det troligt att ett elfel i Coops…

Buröfärjan blir eldriven – tidtabell påverkas

I september förra året rapporterade vi på Torslanda-Öckerötidningen att den…

Så sluter kommunen upp efter branden på Källö-Knippla

Mitt i en hektisk valrörelse brann det på Källö-Knippla. Lägenheter,…

Senaste nytt

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Vilket lopp av Elin och Emir i EM

Emir Halalkic och Elin Hartelius stod för fina prestationer i…

Torslandabo lanserar app för att hålla koll på hummertinorna

Ute på havet en höstdag för två år sedan kläckte…

Så minskar du risken att spökfiska med din humnmertina

Det är Öckerö kommun som gått ut med information om…

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…

Volvo Lastvagnar påbörjar produktion av eldrivna lastbilar

I Tuvefabriken kommer nu världens första serietillverkade eldrivna lastbilar börja…

Röd Express får fler avgångar

I somras beslutade Västtrafiks styrelse om en ny trafikplan för…

Skolvägarnas trygghet och bullerfrågor i fokus

Samrådet för Torslanda tvärförbindelse är i full gång och pågår…

50 nya tjänster till Arendal när Ecoride flyttar hem

Ecoride startade 2008 och finns idag i fyra olika länder.…