”Detta är vårt liv…”

Bugra och Nalan Canbas - Kalimera

Martin Sundarp ger sig ”ut på byn” för att uppmärksamma personer som verkar eller bor i Torslanda/Öckerö, och som utför goda handlingar eller arbete som är till gagn för många.

Bugra och Nalan Canbas
Bugra och Nalan Canbas

Vi träffas strax efter lunchtid i Kalimeras lokaler i Torslanda. Bugra och Nalan har drivit Kalimera restaurang i cirka 4 år. Jag har hört mycket gott om restaurangen och ägarna och vill få en bild över hur det är att driva ett restaurangföretag i området.

Kalimera är en mix av Grekland, Turkiet och Sverige. Ägarna härstammar från Turkiet och har vävt samman en fin balans av turkisk, grekisk och svensk mat som blivit populär bland Torslandaborna.

Bakgrund

– Vi kommer båda från restaurangfamiljer, säger Bugra. Det är det liv vi känner till och trivs bäst med. Visserligen kan det vara mycket hårt arbete med långa dagar, men de leenden och kontakten med människor vi möter varje dag gör att vi orkar kämpa på.

De har cirka 20 års erfarenhet av restaurangbranschen och haft flera restauranger inne i Göteborg. Nalan och Bugra berättar att det var en tid de ville sadla om och kanske finna ett annat arbete med mer normala arbetstider. De sålde sina restauranger och började arbeta på Volvo. Bugra skrattar:

– Det gick inte. Även om Volvo är en fin arbetsplats kliade det för mycket i fingrarna. Vi såg på varandra jag och Nalan, ”skall vi inte öppna en ny restaurang på nytt ställe, upptäcka en ny del av Göteborg?”

De siktade in sig på Torslanda där de hade vänner som bor.

Kändes rätt

Jag frågar dem hur man vågar satsa i ett nytt, för dem, okänt område.

– Jo, svarar Bugra och Nalan i nästan samma andetag, när man växt upp i branschen och arbetat så länge och har erfarenheten så bara vet man. Vi hade hört så mycket gott om Torslanda och Torslandaborna så det kändes så rätt. Vi ville skapa en riktig familjerestaurang, lite sådär man känner på semestern i Turkiet eller Grekland när man blir inbjuden till värme, kärlek och god mat.

Ingen dans på rosor

I början var det riktigt tufft berättar de.

– Första dagen kom det tio kunder på lunchen. Och även fast det inte kom så många i början tände vi upp alla ljus, öppnade dörren och stod på utsidan och pratade med alla som kom förbi. Att bara säga hej till någon kan göra så mycket. Vi visste att det skulle bli hårt arbete och var inställda på det, det handlade om att fortsätta kämpa och inte ge upp.

– De första fem, sex månaderna var tuffast, sen hände något. Vi fick klart med utskänkningstillstånd efter åtta långa månader och folk började komma in både på luncherna och kvällarna. Vår catering började också ta fart berättar de, bjudningar, bröllop, middagar och företagsevent började bokas och vi började få lön för allt slit och kärlek vi lagt ner i mat, lokal och kontaktskapande.

”Detta är vårt liv!

På frågan vad som driver dem att orka jobba med långa dagar säger de:

– Detta är vårt liv. Familjerestaurangen blir som en öppen dörr för de som önskar komma in i värmen till oss. Vi är stolta över vårt arbete och yrke. Att få möjligheten att lära känna människor och bjuda dem på god mat är det bästa vi vet. Det är en livsstil helt enkelt.

Varför mixar ni grekiskt och turkiskt? 

– Eftersom vi kommer från Turkiet är det naturligt att ta med mat från den kulturen, men vi gillar också maten från Grekland så vi har tagit det bästa av två världar.

– Vi har två stycken köksmästare som varit 30 år i branschen som hjälper oss göra detta och försöker ständigt utvecklas.

Jag har hört av människor jag träffat berätta att ni hjälper till på olika sätt ute i samhället, hur kommer det sig?

– För oss är det viktigt att hjälpa till där man kan. Vi skänker pengar från luncher till barncancerfonden. Även om vi tappat nästan 30% av våra intäkter nu under Covid 19 pandemin har vi försökt hjälpa till. Vi skänker mat till Östra sjukhuset nu under ”Corona”. Vi har också 10% rabatt på lunch till pensionärer. Vissa vill att vi gör ett paket och lämnar ut det på utsidan så behöver de inte komma in.

”Tack alla Torslandabor”

Hur ser er framtid ut?

– Vi vill fortsätta utveckla varumärket och familjeföretaget Kalimera. Vi är inte rädda att våga satsa framåt trots dessa tider och snart öppnar vi även en restaurang inne i Göteborg. Vi har också köpt godisaffären vid resecentrum och försöker få igång den.

Jag ber dem att få en sista kommentar innan vi tar adjö:

– Vi vill tacka alla som varit med på vår resa här i Torslanda, som trott på oss och kommit för att äta vår mat. Tack ALLA torslandabor!

Jag vänder mig om i dörren och Bugra har redan hastat in i köket, Nalan likaså och jag tänker… där är två stora hjärtan!

Nu tar vi sommaruppehåll och sen ser vi om Torslanda-Öckerötidning låter mig fortsätta intervjua under hösten. Tack för denna tid!

/Martin Sundarp

Mer från torslanda

”Dieseln har inte spridit sig till Osbäcken”

Den 30 september larmades räddningstjänsten och polis till Trulsegårdsskolan efter att personal på Trulsegårdsskolan och Lilla Trulsegårdskolan under ett par…

Får finansiering även över 2021

I slutet av september tog Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ett beslut om att finansiera barnmorskemottagningen i Torslanda till och med…

Så ska tryggheten längs skolvägen säkras

Inför höstens skolstart i Torslandaskolans tillfälliga lokaler vid Torslandavallen var många vårdnadshavare oroliga för barnens trafiksäkerhet och många närboende bekymrade…

390 beviljade bygglov sedan 2013

Trafiksituationen längs väg 155 väster om Gossbydalsrondellen har gjort att det råder stopp för nya detaljplaner i området. Det betyder…


Senaste nytt

”Dieseln har inte spridit sig till Osbäcken”

Den 30 september larmades räddningstjänsten och polis till Trulsegårdsskolan efter att personal på Trulsegårdsskolan och Lilla Trulsegårdskolan under ett par…

”Vill se en underskriven överenskommelse 2020”

I Öckerö kommun sjunker befolkningsantalet. För första gången på många år sjönk befolkningen i kommunen med 29 personer 2019. Det…

Polisronden veckan som gått

Daniel Johnsson, kommunpolis: ”Under senare tid har flera personer oberoende av varandra hört av sig till Polisen med oro relaterad…

”Jag vill att alla ska må bra”

Christine Hummelblad är född och uppvuxen i Björlanda. Hon är gift och har två barn. Hon bor fortfarande kvar i…

Restaurang New City i ny regi

Huaigui Zhang och Mantang Bao kom till Sverige för sju år sedan och har etablerat sig väl. Mantang har arbetat…

Får finansiering även över 2021

I slutet av september tog Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ett beslut om att finansiera barnmorskemottagningen i Torslanda till och med…

Danos blågula debut blev succé

Nina Dano lämnade Torslanda HK för Sävehof sommaren 2018. Sedan dess har hennes karriär gått närmast spikrakt uppåt. I förra…

Så ska tryggheten längs skolvägen säkras

Inför höstens skolstart i Torslandaskolans tillfälliga lokaler vid Torslandavallen var många vårdnadshavare oroliga för barnens trafiksäkerhet och många närboende bekymrade…

Polisronden veckan som gått

26 september Vapenbrott, Bulycke Vid skroten hittar en anmälare nästan 5000 patroner av kaliber 22 som han anmäler till polisen.…

390 beviljade bygglov sedan 2013

Trafiksituationen längs väg 155 väster om Gossbydalsrondellen har gjort att det råder stopp för nya detaljplaner i området. Det betyder…