”Detta är vårt liv…”

Bugra och Nalan Canbas - Kalimera

Martin Sundarp ger sig ”ut på byn” för att uppmärksamma personer som verkar eller bor i Torslanda/Öckerö, och som utför goda handlingar eller arbete som är till gagn för många.

Bugra och Nalan Canbas
Bugra och Nalan Canbas

Vi träffas strax efter lunchtid i Kalimeras lokaler i Torslanda. Bugra och Nalan har drivit Kalimera restaurang i cirka 4 år. Jag har hört mycket gott om restaurangen och ägarna och vill få en bild över hur det är att driva ett restaurangföretag i området.

Kalimera är en mix av Grekland, Turkiet och Sverige. Ägarna härstammar från Turkiet och har vävt samman en fin balans av turkisk, grekisk och svensk mat som blivit populär bland Torslandaborna.

Bakgrund

– Vi kommer båda från restaurangfamiljer, säger Bugra. Det är det liv vi känner till och trivs bäst med. Visserligen kan det vara mycket hårt arbete med långa dagar, men de leenden och kontakten med människor vi möter varje dag gör att vi orkar kämpa på.

De har cirka 20 års erfarenhet av restaurangbranschen och haft flera restauranger inne i Göteborg. Nalan och Bugra berättar att det var en tid de ville sadla om och kanske finna ett annat arbete med mer normala arbetstider. De sålde sina restauranger och började arbeta på Volvo. Bugra skrattar:

– Det gick inte. Även om Volvo är en fin arbetsplats kliade det för mycket i fingrarna. Vi såg på varandra jag och Nalan, ”skall vi inte öppna en ny restaurang på nytt ställe, upptäcka en ny del av Göteborg?”

De siktade in sig på Torslanda där de hade vänner som bor.

Kändes rätt

Jag frågar dem hur man vågar satsa i ett nytt, för dem, okänt område.

– Jo, svarar Bugra och Nalan i nästan samma andetag, när man växt upp i branschen och arbetat så länge och har erfarenheten så bara vet man. Vi hade hört så mycket gott om Torslanda och Torslandaborna så det kändes så rätt. Vi ville skapa en riktig familjerestaurang, lite sådär man känner på semestern i Turkiet eller Grekland när man blir inbjuden till värme, kärlek och god mat.

Ingen dans på rosor

I början var det riktigt tufft berättar de.

– Första dagen kom det tio kunder på lunchen. Och även fast det inte kom så många i början tände vi upp alla ljus, öppnade dörren och stod på utsidan och pratade med alla som kom förbi. Att bara säga hej till någon kan göra så mycket. Vi visste att det skulle bli hårt arbete och var inställda på det, det handlade om att fortsätta kämpa och inte ge upp.

– De första fem, sex månaderna var tuffast, sen hände något. Vi fick klart med utskänkningstillstånd efter åtta långa månader och folk började komma in både på luncherna och kvällarna. Vår catering började också ta fart berättar de, bjudningar, bröllop, middagar och företagsevent började bokas och vi började få lön för allt slit och kärlek vi lagt ner i mat, lokal och kontaktskapande.

”Detta är vårt liv!

På frågan vad som driver dem att orka jobba med långa dagar säger de:

– Detta är vårt liv. Familjerestaurangen blir som en öppen dörr för de som önskar komma in i värmen till oss. Vi är stolta över vårt arbete och yrke. Att få möjligheten att lära känna människor och bjuda dem på god mat är det bästa vi vet. Det är en livsstil helt enkelt.

Varför mixar ni grekiskt och turkiskt? 

– Eftersom vi kommer från Turkiet är det naturligt att ta med mat från den kulturen, men vi gillar också maten från Grekland så vi har tagit det bästa av två världar.

– Vi har två stycken köksmästare som varit 30 år i branschen som hjälper oss göra detta och försöker ständigt utvecklas.

Jag har hört av människor jag träffat berätta att ni hjälper till på olika sätt ute i samhället, hur kommer det sig?

– För oss är det viktigt att hjälpa till där man kan. Vi skänker pengar från luncher till barncancerfonden. Även om vi tappat nästan 30% av våra intäkter nu under Covid 19 pandemin har vi försökt hjälpa till. Vi skänker mat till Östra sjukhuset nu under ”Corona”. Vi har också 10% rabatt på lunch till pensionärer. Vissa vill att vi gör ett paket och lämnar ut det på utsidan så behöver de inte komma in.

”Tack alla Torslandabor”

Hur ser er framtid ut?

– Vi vill fortsätta utveckla varumärket och familjeföretaget Kalimera. Vi är inte rädda att våga satsa framåt trots dessa tider och snart öppnar vi även en restaurang inne i Göteborg. Vi har också köpt godisaffären vid resecentrum och försöker få igång den.

Jag ber dem att få en sista kommentar innan vi tar adjö:

– Vi vill tacka alla som varit med på vår resa här i Torslanda, som trott på oss och kommit för att äta vår mat. Tack ALLA torslandabor!

Jag vänder mig om i dörren och Bugra har redan hastat in i köket, Nalan likaså och jag tänker… där är två stora hjärtan!

Nu tar vi sommaruppehåll och sen ser vi om Torslanda-Öckerötidning låter mig fortsätta intervjua under hösten. Tack för denna tid!

/Martin Sundarp

Mer från torslanda

6,5 km var fjärde timma

Kompisarna Hampus och Albin ville ställa upp på en utmaning för välgörenhet startad av amerikanen David Goggins. De sprang 4x4x48…

Gör barn medvetna om de globala målen

Under hösten 2020 fick studenterna i uppdrag att starta ett UF-företag. Astrid Kahlman, Moa Gerlam och Frida Hultén som går…

Klassen ropar på hjälp

Sergejs familj som kommer från Bosnien flyttade till Sverige för att få bättre levnadsvillkor än de hade i sitt hemland.…

Torslandaskolor populära i skolvalet

Den 15 februari i år stängde ansökan för de vårdnadshavare som ville önska skola för sina barn inför nästa läsår.…


Senaste nytt

Torslandakorpen redo för seriestart

Det hela började med att Alex och hans kompisgäng spelade på Torslandavallen. Till slut blev det fler och fler som…

Veckans uppdatering

Som den positiva person jag är (eller försöker vara i alla fall) så har jag alltid lagt fokus på det…

Dan och Zlatan utvecklar ungdomsfotbollen i Torslanda

Precis som många barn började Dan och Zlatan sina fotbollskarriärer tidigt. Redan vid 4 års ålder har Zlatan fått berättat…

6,5 km var fjärde timma

Kompisarna Hampus och Albin ville ställa upp på en utmaning för välgörenhet startad av amerikanen David Goggins. De sprang 4x4x48…

Folkhälsoläget i Öckerö kommun

Torslanda-Öckerötidningen har pratat med Johanna Torén, som är folkhälsoutvecklare/social hållbarhet i Öckerö kommun om läget i stort. – Vi har…

Trängselskatt införs för cyklar och spårvagnar

Åtgärden ses som en kompromiss för att möta folkomröstningens krav på att ta bort trängselskatten. Istället sprids kostnaden på alla…

Veckans uppdatering

Förra vecka skrev jag om att antalet nya fall ökade kraftigt här i Västra Götalandsregionen, i Öckerö kommun och stadsdelen…

Klassens sköldpadda gör viral succé i Sverige

Idén föddes från boken Diamantjakten där barn lämnar en nalle från person till person och rapporterar in vad som händer.…

Förorenad mark av påskfyrar

Inget är som våren, ljuset och hänryckningens tid, då entusiasmen flödar. Varje år anordnas påskfyrar på platser runt om i…

Fler unga använder droger

I en text publicarad på kommunens hemsida skriver Håkan Fransson, drogförebyggare vid enheten för drogprevention, Socialförvaltningen Öckerö kommun: ”Vi har…