Bokmässa bröt ny mark

Böcker, böcker, böcker... överallt böcker, det var vad bokmässan på Vingen bjöd på. Ja, förutom då alla författarna, allt mingel och allt annat. Dessutom kan sägas att den bröt ny mark genom att kulturevenemang av olika slag nu äntligen börjar tuffa i gång så mått.

Böcker på höjden, böcker på bredden, böcker på längden, böcker på tvären… Böcker i de allra flesta genrer bjöds ut till försäljning när Torslandas första bokmässa slog upp portarna. Sammanlagt kom 30 utställare i form av författare och förlag och visade upp sina alster. På bokmässan presenterades verk inom alla möjliga områden. Barnböcker, biografier, deckare, romaner, instruktionsböcker… Listan kan göras lång.

(M)ord och inga visor i närområdet

De vanligaste böckerna föreföll vara spänningsromaner samt sådana som var baserade på författarnas egna erfarenheter.

Äldsta författaren, den 86 år gamla Ulla Högström, fanns på plats med ett par thrillers samt den rykande färska barnboken Trollet Knorr och skogsvaktaren Kalle.

– Att skriva är så roligt. Jag ångrar att jag inte började tidigare, säger hon i en paus från boksigneringen.

Deckare i alla dess former är inte bara populära att läsa utan även populära att skriva. Hela landet tycks befolkat av ogärningsmän. Enbart i Bohuslän skrivs deckare från norr till söder och snart är varje ort längs kusten utsatt för de allra hemskaste brott.

Från vår horisont skriver polismannen Niklas Franklin kriminalromaner.

– Min ambition är att ge en realistisk bild av polisens spaningsarbete, säger han.

Psykologen Alexandra Thomas har gett ut spänningsromanen Brister. För tillfället går hon en manusförfattarutbildning.

– Nu har jag en uppföljare till min första bok på gång. Den är tänkt att bli en tv-serie.

Andra författare härifrån

Bland andra författare i vårt område kan nämnas Lars O. Carlsson. Denne Torslandabo debuterade för snart 40 år sedan. Nu är han aktuellt med en rykande färsk bok om byggföretaget FO Peterson. Lars hade all anledning att vara nöjd med försäljningen av de tegelstenstjocka böckerna.

– Allt har gått över förväntan.

Läraren Anette Källvik Aronsson brinner för att hjälpa barn och unga att läsa.

– Vuxna har ett stort ansvar att locka till läsning. Min bok, Adels dröm, lämpar sig för ungdomar runt 10- till 12-års åldern.

Hönöbon Eva Bang har under många års tid arbetat inom psykiatrin. Evas bok, Så här kan det vara, bygger på hennes egen erfarenhet av sjukdom i form av överkänslighet för kemikalier.

– Detta är en hoppfull bok. Den kan ge varje människa en möjlighet att själv göra medvetna val.

Denna tidnings tidigare medarbetare, Urban Jansson, visade en bokdummy, som kommer att släppas som färdig bok i slutet av september. Urban är ordförande i Björlanda-Torslanda hembygdsförening.

– Bakgrunden är att föreningen har ett stort bildarkiv, vilket jag utnyttjat för denna bok. Fokus ligger på gårdar som fanns på den tid då jag var ung, alltså 50-talet.

Nöjda arrangörer

Kvinnorna bakom arrangemanget, Carina Blid och Nena Olin, hade all orsak att känna sig nöjda efter mässan då bortemot 200 besökare kom, samtidigt som alla utställare var mer än nöjda.

Carina är numera författare på heltid. Hon skriver romaner om människors utsatthet och relationer men också om saker som skänker hopp och glädje i livet.

I år hade hon fått ut sin första bok på förlag.

– Mellan maj och augusti har jag gett ut tre böcker och fler är på gång.

Nena Olin, å sin sida, var på plats med sina böcker, bland annat den rykande färska barnboken Mira en sommarkatt. Nena driver också Talluddens förlag, som bland annat hjälper blivande författare att komma till skott.

– Efter detta finns planer på att återkomma med en bokmässa nästa höst, säger Nena Olin.

 

Många märkligheter på mässan

Den uppmärksamme kunde hitta en hel del märkligheter på bokmässan.

Den nåltovande skräckförfattaren Nathalie Sjögren skapar med både ord och ull.

Mest hjärtknipande inslaget på mässan var en liten ring, flätad av gräs. Den hade gjorts av Mari Lindbergs ryske morfars far, som var så fattig att han inte hade råd att köpa en riktig guldring till sin flickvän. Maries senaste bok heter därför Ringar av gräs.

En del gör allt för konsten – till exempel lider, svälter, lyssnar på punkmusik… Skönaste liraren på mässan – Arne Wickander, från Stockholm – hade, typ, levt på Beyaz och barkis i 15 år, något han skildrat i sina böcker om punk. För debutromanen, Den tredje punkaren, hade han fått Selmapriset.

Färskaste boken på mässan var utan tvekan Urban Janssons Torslandas sockens gårdar – i text och bild. Den var så ny att den inte ens hade kommit ut. Ett releaseparty är planerat att hållas på ortens hembygdsgård i slutet av denna månad.

Märkligaste boken på mässan får nog sägas vara faksimilbokförlaget Redivivas nytryck av självhjälpsboken Konsten att inom fjorton dagar blifa festmö, från år 1881. För som ordspråket säger: ”Kärleken är evig men föremålen växlar”.

Röster i vimlet

Såväl utställare som besökare förföll vara nöjda med Torslandas första bokmässa.

– Jätteroligt! Jag är nöjd med allt, säger Ellinor Kapp, som deltar i en bokmässa för första gången.

– Mycket trevligare än den stora bokmässan. Där dränker de stora drakarna de små. Det här känns som en revolt mot de stora, anser författaren och förläggaren Henrik Tibblin.

– Jag är jätteglad för arrangemanget. Äntligen får man komma ut. Det var länge sedan sist, säger Mari Lindberg, som givit ut tre böcker.

– Allt är väldigt fint ordnat. Jag har ändå varit på flera andra mässor och har därför en del att jämföra med så jag är väldigt nöjd, påpekar Christer Johansson, författare till sju böcker.

– Fantastiskt välordnat. Roligt att komma hit, menar Carina Ridenius, som skrivit tre böcker i ämnet presentationsteknik och informationshantering.

– Större än jag trodde, säger Gun, som besökte bokmässan tillsammans med en väninna.

Mer från torslanda

Vadhav restaurerad till naturens ordning

Under 36 år fylldes hamnen med orena muddermassor i utkanten av Torslandaviken. Därefter, under en tioårsperiod, har man lagt på…

Långdraget problem får nu sin lösning

I flera år har gångtrafikanter och cyklister varit tvungna att korsa Gamla Flygplatsvägen två gånger när de färdas mellan Torslandakrysset…

Guldläge för Mattias Adielsson

Även den bäste begår misstag. När den till synes oövervinnlig PG Andersson körde bort sig i Snapphanerallyt kom saken i…

Med sikte på VM i sportkörning

Elise Strauss är en artonårig tjej som utför sportkörning med sin valack Guy – kallad Gusten. Under sommaren har hon…


Senaste nytt

Vadhav restaurerad till naturens ordning

Under 36 år fylldes hamnen med orena muddermassor i utkanten av Torslandaviken. Därefter, under en tioårsperiod, har man lagt på…

Björkös graffitivägg lade grunden för en permanent vägg

Före sommaren satte de igång, 5e-klassarna från Björkö skola. Tillsammans med en pedagog från Streetcorner.se utarbetade man ett tema för…

Långdraget problem får nu sin lösning

I flera år har gångtrafikanter och cyklister varit tvungna att korsa Gamla Flygplatsvägen två gånger när de färdas mellan Torslandakrysset…

Synskadade Marie vill arbeta – kan tvingas till förtidspension

Det borde vara en solskenshistoria. En berättelse om Marie som trots sin synskada lyckats leva ett normalt liv. Ett liv…

”Ett sådant språk låter väldigt främmande för oss”

Hur kommer det sig att ni inte erbjuder arbetsresor via färdtjänsten? – Det är ett politiskt beslut och inget jag…

Guldläge för Mattias Adielsson

Även den bäste begår misstag. När den till synes oövervinnlig PG Andersson körde bort sig i Snapphanerallyt kom saken i…

Med sikte på VM i sportkörning

Elise Strauss är en artonårig tjej som utför sportkörning med sin valack Guy - kallad Gusten. Under sommaren har hon…

THK i Göteborgs Cup för juniorer

Tjejernas utvecklingslag som består av 05 och 04 blandat och även en 06 tjej tog sig hela vägen till A-final…

SFL-laget får ny huvudtränare

Processen med att rekrytera en ny huvudtränare har pågått en tid och i lördags blev det klart att Andreas hoppar…

Med fokus på det bästa

Jan Gottlow och Lena Hultberg-Gottlow startade Amhult Tandläkarna för femton år sedan. Deras målsättning har varit att med hjälp av…