Bohuslän är fantastiskt

Semestern är slut för många och hösten närmar sig med stormsteg (ursäkta skämtet). Det är då det stora vemodet rullar in. Men strunta i höstdepressionen! Det finns en värld att upptäcka nästgårds.

Nu när sommaren håller på att gå över i höst kan det vara skönt att ha ställen i närheten att besöka. Mellersta Bohuslän med dess inland är ett område som sorgligt nog är förbisett som utflyktsmål. Här kommer några tips på ställen att besöka.

Svarteborg innefattar förutom tätorterna Dingle och Hällevadsholm, flera natursköna områden där du bland annat kan fiska i södra Bullaresjön och bada i Kolstorpevattnet. Här finns även ett stort antal boplatser från stenåldern, bronsåldern samt järnåldern med fornlämningar som gravrösen, skålgropar, hällristningar, gravfält och fornborgar.

Svarteborgs kyrka ligger magnifikt uppe på en höjd mitt i landskapet. Till platsen är en gammal berättelse knuten. Enligt sägnen kring Svarteborg ville drottning Hud gifta sig med kung Rane, vars borg ska ha legat på höjden där Svarteborgs kyrka i dag står. Kungen var känd för sina kunskaper i strid och sitt stora intresse av jakt. Ran uppvaktades av drottningen och efter tvekan tackade han ja.

På bröllopsdagen hade han dock ångrat sig och ridit ut på jakt. När drottningen med bröllopsfölje anlände till Raneborg fann de att han inte var hemma. Drottningen blev då så arg över sveket att hon lät bränna ner borgen och lär ha yttrat orden ”Hittills har du hittat Raneborg, men hädanefter ska du heta Svarteborg”.

När kungen såg vad som hade hänt red han efter drottningens följe. Kungen överföll drottningen och klöv hennes huvud med sitt svärd. Hennes sällskap flydde, men kungen red ifatt och dödade dem alla. Hennes sällskap av krigare ska enligt sägnen vara begravd vid bautastenarna på Stenehed i Hällevadsholms utkant.

Gravfältet vid Stenehed är ett av de mest säregna i Bohuslän, med flera av järnålderns gravtyper representerade. Förutom högar och stensättningar finns här flera resta stenar, en skeppssättning och resten av en domarring. Det mest omtalade monumentet är en rad av nio bautastenar som vid tiden kring år 400–600 efter Kristus kan ha fungerat som en solkalender. Ursprungligen kan raden ha infattat elva eller tolv bautastenar. Enligt äldre källor ska flera liknande stenåldersmonument funnits i Bohuslän men Stenehed är det enda som finns bevarat i dag.

Thomas Thorild (1759–1808) föddes i Svarteborgs socken och var författare, poet, filosof och professor. Thorild kom främst att bli uppmärksammad av sin samtid och eftervärld tack vare sin personlighet och spännande levnadsöde. Han visade att man inte behöver lyda andra bara för att de har en högre position i samhället. Han har blivit känd för citatet som är inhugget ovanför entrén till aulan på universitetet i Uppsala. Detta lyder ”Tänka fritt är stort – men tänka rätt är större”. I Hällevadsholm finns Thomas Thorilds-platsen, till minne av Thorilds tankar om att människan är fri att själv forma sitt liv och öde. En minnessten över honom står vid torpet Blåsopp, utanför samhället, där han föddes.

 

Mer från ledare/krönika

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

Soffliggeri – en aktiv handling

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag…

Se så, i väg till röstlokalen

Kanske är ni när ni läser det här på väg…

Bohuslän är fantastiskt

Nu när sommaren håller på att gå över i höst…

Senaste nytt

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…

Volvo Lastvagnar påbörjar produktion av eldrivna lastbilar

I Tuvefabriken kommer nu världens första serietillverkade eldrivna lastbilar börja…

Röd Express får fler avgångar

I somras beslutade Västtrafiks styrelse om en ny trafikplan för…

Skolvägarnas trygghet och bullerfrågor i fokus

Samrådet för Torslanda tvärförbindelse är i full gång och pågår…

50 nya tjänster till Arendal när Ecoride flyttar hem

Ecoride startade 2008 och finns idag i fyra olika länder.…

Maten dyrare – butiker höjer priserna

I Juli låg inflationen på 8,0%, ner från historiska 8,5%…

Inflationstakten ökar ytterligare

Inflationstakten enligt Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) var i augusti…

Soffliggeri – en aktiv handling

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag…

Två suveräna Kville-löpare till EM i ultralöpning

Ultradistanslöpning har fått en explosionsartad tillväxt de senaste åren i…