ANNONS

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

I norra Europa, i den region som kallas Skandinavien, ligger det nordiska landet Sverige. Landet är inkapslat av Danmark men har landgränser mot Norge och Finland. Ungefär 975 000 människor kallar Stockholm, Sveriges huvudstad och största stad, för sitt hem (även om mer än 2 402 000 kallar storstadsområdet för sitt hem).

Spel som är enorma i Sverige

Landets mest populära sporter är spännande, så jag undersökte dem. Därför har jag sammanställt en lista över alla sporter som är väldigt omtyckta i Sverige, och jag hoppas att du gillar dem:

 

Fotboll

Som land älskar svenskarna sin fotboll. Fotbollens historia i Sverige kan spåras tillbaka till… gymnastikföreningar år 1870. Dessa var de bästa platserna för att utöva idrott, och de bidrog till att introducera många icke-svenska spel i landet. Fotbollens snabba uppgång till berömmelse efter överenskommelsen om kodifiering av regler 1885 är ett bevis på dess universella dragningskraft.

År 1908 bildade Sverige sitt första landslag, och 1958, under landets gyllene fotbollsålder, slutade man på andra plats i VM.

Sedan fotbollen blev oåterkalleligt känd över hela världen idag har den blivit en av de viktigaste händelserna på spelwebbplatser som professionella Casino reviewers kategoriserar högt.

 

Handboll

Det svenska herrlandslaget innehar rekordet för flest vunna världsmästerskap, med fyra (jämnt med Rumänien och Frankrike). Laget har varit dominerande på sportens högsta nivå sedan 1954. När det gäller VM-medaljer har de tre silver och fyra brons. Laget har också varit det mest framgångsrika i sportens historia, med segrar i både olympiska och europeiska mästerskap.

 

Golf

Golf är Sveriges tredje mest populära sport. Även om det inte händer ofta är golf en av Sveriges tre mest populära sporter och lockar närmare 500 000 deltagare årligen. Sverige har varit en konstant stormakt i golfvärlden av samma anledning som Sverige har varit så dominerande i handbollsvärlden. Svenska golfspelare har vunnit över 100 European Tour-tävlingar och 25 PGA-turneringar. Ännu mer imponerande är att nio av de bästa spelarna i Europa har valts ut för att tävla i Ryder Cup för sin kontinent.

 

Sveriges mindre kända sporter

Svenskarna gillar ett stort antal olika sporter, inklusive de två mest populära (fotboll och ishockey), samt tennis, basket och friidrott. Sverige är dock också hemvist för andra sporter som ännu inte har nått ett brett erkännande på andra håll. Fyra av de mest välkända som du behöver bli mer bekant med listas här.

 

Tävlingar med renar

Det finns ingen lokal kapplöpningsbana med renar dit du kan åka på helgen för att kolla upp de aktuella oddsen för vadslagning och se live-race eftersom sporten inte alls är lik hästkapplöpning. Den samiska vintermarknaden i Jokkmokk, som hålls årligen i februari, är det enda undantaget, där tittarna återigen kan njuta av skådespelet med renkapplöpning.

Slädda idrottare möter skrämmande hastigheter när de bärs bakom sina hängivna renar. Så ja, man kan lugnt säga att detta är en av de mest spännande sporterna du kan hitta i Sverige. Människor reser från hela världen för att bevittna spänningen och originaliteten i renkapplöpning.

 

Bandy

Fler människor över hela världen vet vad bandy är nu än någonsin tidigare. Men den svenska kungafamiljen och adelsmännen tog upp sporten redan 1895, så den har utövats i Sverige under en längre tid. Historiker är ändå överens om att spelet kan spåra sina rötter tillbaka till Ryssland, Storbritannien eller Nederländerna. Svenska mästerskap i bandy för herrar har hållits årligen sedan 1907.

Reglerna, som hämtar inspiration från föreningsfotbollen, gör att spelet liknar en hybrid av ishockey och landhockey. Varje halvlek varar i 45 minuter, med 11 spelare i varje lag. Bandy spelas på is. Det liknar dock mer fälthockey än ishockey på grund av användningen av böjbara klubbor och en liten boll. En av de viktigaste reglerna i denna sport, som spelas på en rektangulär isplan som är lika stor som en fotbollsplan, är att ingen deltagare får göra avsiktlig kontakt med bollen med sina händer, armar eller huvud. Segraren avgörs av vem som har gjort flest mål i slutet av matchen.

 

Floorball

Floorballsporten har utvecklats från bandy inomhus. En liten plastboll med hål används i ett spel mellan två lag med fem spelare och en målvakt. En match består av tre tjugo minuter långa halvlekar, precis som i ishockey.

Floorballsporten är fortfarande i sin linda, den skapades i slutet av 1960-talet och de första officiella reglerna kom 1981. Internationella floorballförbundet arbetar hårt för att öka sportens profil. År 2017 var floorball med för första gången i World Games, och Sverige tog hem guldet.

 

Brännboll

Brännboll är en av de mest populära sporterna i Sverige, trots att den endast spelas på amatörnivå. Vissa svenska skolor inkluderar ett slagbollsspel som spelas med målet att ta poäng i sin läroplan för idrottsundervisning. Detta spel är jämförbart med softball.

Även om brännboll inte har något centralt reglerande organ och reglerna varierar beroende på var man spelar, finns det vissa regler och sedvänjor som är universellt iakttagna. Till skillnad från cricket och baseball finns det inte något som heter ”bowler” eller ”pitcher” i brännboll. När spelarna är i slag slår de en tennisboll eller kastar den eller studsar den innan de slår den med ett slagträ.

Det finns ett brett utbud av slagträ, från traditionella träslag till metallslag för baseball. Slagträ som liknar cricketpaddlar kan också användas. Innan ett spel börjar markeras de förbjudna områdena ut.

Lagen inkluderar ofta träd och andra växter från det omgivande området som en del av områdets utformning. Även om fältet begränsar den sträcka som en boll kan gå, specificerar det inte bredden.

När en slagman slår en boll går han eller hon fyra baser framåt medan den andra sidan försöker fånga bollen och lämna tillbaka den till fångstmannen. Fångaren är ute när utespelaren rör vid bollen för att avsluta slagomgången.

Senaste nytt

Anna gör lärarpraktik i Kenya

Anna Holmqvist från Torslanda läser på lärarprogrammet vid Göteborgs Universitet.…

Ny butik på Björkö med hemtrevlig känsla

Marie och hennes man Erik kom till Björkö för ett…

Ombyggnationer påverkar trafiken till färjan

Från den 1 februari och fram till maj kan det…

Volvo återkallar tusentals bilar efter bromsfel

I veckan rapporterade sajten Carup.se att Volvo Cars tvingas återkalla…

Registreringslag välkomnas av katthjälparna

Från och med 2023 måste katter id-märkas och registreras hos…

Säg ja till havsbaserad vindkraft

I artikeln Vindkraftsparker en förutsättning för batterifabriken i Torslanda framför…

Sidor tog brons på JSM i skidskytte

 Sverige har en lång tradition att falla tillbaka på av…

Vi får aldrig glömma förintelsens offer

Idag den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Datumet 27 januari…

Jazzkatten från Kalvsund

Lägenheten i Bö är varm och hemtrevlig. I ett hörn…

Säker vinst för damerna efter trög start

Matchen startade trögt för hemmalaget, som saknade skärpan. Matchen var…

”En höna av en fjäder”

När Torslanda-Öckerötidningen når Daniel Johnsson under onsdagsförmiddagen säger han: –…

Ishuset, symbolen för Björkö, omskapas

Tiderna förändras. Det som var modernt igår är omodernt idag.…

Många öbors gymnastiklärare

Werner kommer från staden Linz/D vid Donau i norra Österrike.…

Årets Möjlighetsskapare 2022

Förra året skrev vi en artikel om Fiskeboa, som var…

Miranda gjorde slag i saken och anordnade egen konsert

– Jag tycker att det hade behövts fler konserter och…