När du ska förtöja din båt vid en brygga eller lägga ankar i en naturhamn är det viktigt att du vet hur du ska göra det på ett säkert sätt. Det finns många faktorer du bör ha i åtanke för att minska risken att din båt får repor eller andra skador.
Vattenståndet varierar inte bara under olika årstider och längs Sveriges kuster kan vattenståndet snabbt både sjunka och höja sig. Ibland är variationerna dessutom ganska stora. Det gäller särskilt längs västkusten och sydkusten. Eftersom vattennivån styrs av både förändringar i lufttrycket och vindförhållanden, bör du ha koll på dessa faktorer innan du förtöjer.
Du måste försäkra dig om att båten inte kommer att skadas om vattennivån förändras. Kontrollera därför hur djupt vattnet är när nivån är som lägst, för om det inte är djupt nog kan både sjögång och svall orsaka skador. Det är särskilt viktigt när det gäller bojar. Lägger du ut bojen på vintern eller våren är vattennivån oftast mycket låg. Då måste du se till att bojkättingen har rätt längd.
I vilken riktning du förtöjer båten är också viktigt, särskilt för mindre båtar som har relativt tunga utombordsmotorer. Du ska alltid försöka förtöja båten med stäven mot den vindriktning som är tuffast. Det minskar risken att båten blir överspolad och eventuellt sjunker. Om du förtöjer på det här sättet, se alltid till att det finns tillräcklig dränering och att bränsleslang samt kablar är rejält tätade.
Om du förtöjer båten vid en brygga som har akterpålar är det viktigt att du kontrollerar pålarnas kvalitet. Är de felaktigt nedslagna, defekta eller inte har rätt storlek kan båten bli repad eller skadad. Det du ska tänka på när du förtöjer vid den här typen av brygga är återigen att kontrollera hur vattenståndet kan variera. Avståndet till bryggan måste vara tillräckligt stort för att inte båten ska bli skadad. De förtöjningslinor du använder måste också ha ett skyddande överdrag så att de inte nöter på båtens yta.
Ska du förtöja vid pontoner eller flytbryggor bör du vara medveten om att det kan orsaka mycket belastning på förtöjningen. Särskilt vid blåst och sjögång. Det innebär att förtöjningen måste kunna fjädra. Förtöjer du vid y-bommar ska du alltid ha fendrarna hängande fritt på sidan på båten för att skydda skrovet.
Vid förtöjning vid en brygga där båtens ena ände är förtöjd i en boj bör du kontrollera vattendjupet. Är det ett vattendjup på sex meter eller mer finns risken att din båt svänger för mycket. Du bör alltid kontrollera längden på kättingen så att dämpningen blir maximal. Rekommenderat är att kättingen inte ska vara kortare än vattendjupet multiplicerat med 1,5.
När det gäller att förtöja din båt på land måste du dra upp båten så att vattnet inte når den. Det du bör ha i åtanke är att det kan komma svallvågor och om båten är lätt måste du göra den tyngre så att inte en stormvind tar tag i den. Är båten på en trailer är den sällan tillräckligt tung. Du ska helst surra fast ekipaget i något som är fast förankrat.
Det finns olika sätt att förtöja en båt tillfälligt, vanligast är att använda ankare, plätt eller dragg. Du får däremot inte använda det för att förtöja permanent. Det finns även vissa viktiga faktorer att ha i åtanke om du använder ankare. Du får exempelvis inte lämna din båt utan tillsyn vid ankring och du måste se till att ankaret har bra fäste samt att ankarlinan är lång nog. Ett tips är att sänka ankarlinan med en blytyngd för att ankaret ska få bättre fäste. Du måste även varna båtar som passerar att du har sänkt ett ankare.
Ska du förtöja längs med en annan båt, kaj eller brygga måste du ha fendrarna på plats och de förtöjningar du använder, måste begränsa att båten kan röra sig i långskeppsriktning. Det bästa är att förtöja med så kallad spring. Undvik alltid att förtöja längs med en brygga eller kaj om vattenståndet kan ändras eller om det finns risk för svallvågor.
Under sommartid är det många som vill förtöja i en nattham eller naturhamn. Då är det viktigt att välja en så lugn plats som möjligt, där det finns skydd för både vind och sjö. Se till att det är djupt nog om du snabbt måste komma ut på öppet vatten. Förtöjer du med bergskil bör du alltid använda två stycken.
Ligg inte heller för nära andra båtar och ha alltid fendrarna ute. Säkrast är om du kan ankra för svaj, men det kräver både utrymme och goda förhållanden. Hos Moory hittar du allt du behöver för att kunna förtöja eller ankra upp på ett säkert sätt. Oavsett om du ska lägga till vid en brygga eller lägga ankar på svaj.