Hockey är en sport som engagerar och berör i vårt avlånga land. Både när det handlar om elitverksamhet, men även till exempel ungdomshockey. Hockeyn tillför oerhört mycket till samhället i allmänhet, något som vi ska gå in djupare på i den här artikeln.
Det har spelats hockey i Sverige ända sedan i början av 1900-talet. Fotbollen är visserligen nummer ett och hockeyn är inte ens i närheten av tvåa sett till utövare. Det har dock en naturlig förklaring med tanke på att det inte direkt finns ett överflöd av isytor, samtidigt som hockey är en relativt dyr sport att utöva. Hockeyn är oavsett definitivt på andra plats när det handlar om publikintresse, vilket sticker ut.
Det finns oerhört många positiva aspekter med svensk hockey ur ett samhällsperspektiv, något som bland annat Sportbloggare.com har reflekterat över vid flera tillfällen.
När det handlar om elithockeyn så är den en miljardindustri, som skapar stora skatteintäkter och många arbetstillfällen. Inte bara i form av alla spelare och ledare, utan även till exempel kanslipersonal. Lägg därtill exempelvis hotellnäringen, som drar vinning av när lagen och supportrarna reser runt.
På tal om elithockeyn. Hockey på den nivån har massvis av förebilder för barn och ungdomar, vilket kan bidra till att dessa börjar spela hockey. Det i sin tur kan vara samhället till gagn över tid. Hockey är ett utmärkt fritidsintresse som främjar sammanhållning, kamratskap och medför att många som annars kanske hade lagt den tiden på något mindre konstruktivt får en bättre tillvaro, vilket i vissa fall kan spara samhället stora pengar över tid.
Hockeyn är dessutom bra PR för Sverige som land. Sverige har imponerande många NHL-spelare i paritet till befolkningsantalet, vilket inger respekt och många utlänningar imponeras av. Här kommer såklart även till exempel Tre Kronor och Juniorkronorna in i bilden. Landslag som har varit oerhört framgångsrika i ett långsiktigt perspektiv och är flaggskepp för svensk hockey.