Nyligen kunde man höra prognoser på att svenska inflationen skulle kunna nå över 3 % de kommande åren och många anser att orsaken till detta är energipriserna. På vilket sätt kan elpriserna göra så att inflationen påverkas. Elbolaget Bixia har varit ute och kommenterat ökningarna med att det inte finns något som kan hindra elpriserna från att gå upp. Strukturella faktorer inom energibranschen är det som ska vara den avgörande faktorn. Vilka är dessa strukturella faktorer? Vi försöker reda klarhet i det hela här.
Elpriserna på väg uppåt i Sverige
Inte så konstigt att elbolagen kommer börja ta mer betalt då det är en enkel ekvation utifrån ekonomiska modellen utbud och efterfrågan. Elnäten är eftersatta och antalet invånare ökar samt elanvändning stiger likväl. Om alla svenskar inom några år ska köra elbil så kan man ju tänka vilken belastning det blir. Man får helt enkelt betala mer för att få tag i den elen som finns. De som inte kommer gynnas av detta är de fattiga i samhällets bottenskick. Eller en industri som går på marginalen. De som har råd är stora tech-jättar som lever på att du använder deras tjänster och produkter.
Strukturella förändringar
Orsaken till varför elpriset är på uppgång är helt enkelt ett EU som försöker normalisera elpriserna och ska man göra en prognos av elpriset så är det dyrare el vi har att vänta oss i Sverige. Det är konstigt ur ett EU perspektiv om vi i Sverige har mer billig el än i Tyskland t.ex. som är Europas största industrination. Våra grannar i syd är en föregångare när det gäller omställning till grön el baserat på miljövänliga alternativ. Än så länge klappar det inte riktigt för dem om vi jämför elpriser mellan länderna då de behöver importera gas från grannarna i öst. Dock har de ju inte lika mycket vattenkraft som vi kan få tillgång i Sverige så situationen behöver inte bli densamma för oss. Vi måste dock verkligen hoppas att elnät klarar den extra belastning som ökad konsumtion av el innebär. Utan ett elnät som lever upp till detta blir det svårt att nå tillväxt. Dessutom måste det ses över så att man inte behöver slå på icke miljövänliga alternativ för att ha stabilitet. Kanske kommer en ny uppfinning där miljövänliga alternativ står för mer kontinuerlig stabilitet dygnet runt.
Sänk elkostnaden
Tänk om alla hushåll istället i Sverige hade ett DoGood EL kampanjpris på ca 67,76 öre/kWh för just Torslanda och Öckerö så är det en bra start med deras rabatter. Men om man skulle betala ca 75 % mer för elen som i Tyskland. Då skulle istället du hitta billig el till bästa priset kring 1,20 öre/kWh vilket ju är där många mellan alternativ ligger i Sverige redan nu i elområde 3. Vi har i Sverige också alternativ som under hösten och vintern kan hamna på 2-3 kr/kWh med timavtal när du använder deras elavtal i rusningstid eller varför inte många elbolag som drivs helt eller delvis av kommunen, som kanske jobbar mer på personlig kontakt än med billiga elpriser.
Pressa ner ditt elpris
Det ända sättet att kontra de stora strukturella förändringarna och investera smart i rörliga elpriser där du använder kampanjer och kommer ner i pris. Använd tjänst där du jämför elbolag för att se vem som har fördelaktigast elpris och bäst erbjudande. Låt elbolagen presentera sitt erbjudande till dig tillsammans för att se vilka som sticker ut ifrån mängden.