Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Regeringen sparar in på anslagen till naturvård, vilket påverkar Västkuststiftelsens verksamhet.

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs kommunalförbund – sysslar med naturvård och friluftsliv i Västsverige.

– Vi verkar inom tre områden då vi värnar, vårdar och visar natur, säger Ronald Caous, som är stiftelsens vice ordförande.

Västkuststiftelsen har i uppdrag från de tolv kustkommunerna – från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder – att anordna guidade vandringar, utföra strandstädning, bedriva naturvård, möjliggöra friluftsliv samt ta hand om reservat och leder.

I regeringens budget för 2023 är posten för naturvård kraftigt bantad. Totalt handlar det om 1,5 miljarder och detta drabbar Västkuststiftelsen som är ansvarig för närmare 300 naturreservat i västra Sverige. För reservaten i Halland handlar det om en nedskärning på 80 procent och i vår region rör det sig om en minskning med två tredjedelar av budgeten.

– Vad jag förstått är detta den i särklass största nedskärning Västkuststiftelsen upplevt på minst 20 år. Det är ett allvarligt läge, säger Ronald Caous.

Drar i nödbromsen

Naturreservatens skötsel leds och övervakas av Västkuststiftelsen personal. Detta görs på plats av naturvårdare, vilka var och en ansvarar för mellan 10 och 20 naturreservat. Arbetet med att sköta reservaten utförs däremot ofta av entreprenörer, som nu riskerar att bli av med intäkter.

– Det handlar ofta om tusenkonstnärer som drygar ut sin verksamhet med arbete åt Västkuststiftelsen, men det kan också handla om lantbrukare som håller betesdjur på stiftelsen marker. Det är viktigt både för den biologiska mångfalden och för att hålla landskapet öppet. Detta är nu i farozonen, säger han.

I regeringens budget bantas anslaget för skötsel av natur med 931 miljoner och 550 miljoner bantas från naturskyddet. Detta kommer att drabba underhållet och alla nya satsningar måste nödbromsats.

Får konsekvenser

Runt Hisingen och Öckerö har stiftelsen flera naturreservat, exempelvis de populära reservaten på Rörö och Vinga, men man har också ett estuarium*, som också är ett reservat, på båda sidor av Nordre älvs mynning. Västkuststiftelsen har även pågående projekt i Nordre och Göta älvs dalgångar, där man bekämpar invasiv växtlighet, som jättebjörnloka. 

– Exakt hur verksamheten kommer att påverkas är just nu oklart, men att nedskärningen får konsekvenser är uppenbart och oundvikligt, enligt Ronald.

Varför? 

På frågan varför regeringen gjort dessa drastiska nedskärningar svarar Ronald att man i Västkuststiftelsen ledning undersökt just det och även haft dialoger med de bägge Länsstyrelsernas tjänstemän, i syfte att förstå bakomliggande orsaker, men någon förklaring har man än så länge inte fått. 

– Vi är förvånade, säger Ronald. Pandemin har visat hur viktig tillgången till de vandringsleder Västkuststiftelsen arbetat med. 

Så sent som förra året färdigställdes Kuststigen, som är en drygt två mil lång vandringsled som slingrar sig över flera av kommunens öar. Planer finns på att förlänga leden över Nordöarna, men alla sådana planer får vänta på obestämd tid. Just nu ser budgeten ut att minska även de kommande två åren.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Största militärövningen på 30 år – så märks den här

Aurora 23 är den största nationella försvarsmaktsövningen på över 30…

Göteborgs Hamn köper andel av omtvistat vindkraftsprojekt

Göteborgs Hamn AB köper fem procent av det bolag som…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…