Regeringen sparar in på anslagen till naturvård, vilket påverkar Västkuststiftelsens verksamhet.
Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs kommunalförbund – sysslar med naturvård och friluftsliv i Västsverige.
– Vi verkar inom tre områden då vi värnar, vårdar och visar natur, säger Ronald Caous, som är stiftelsens vice ordförande.
Västkuststiftelsen har i uppdrag från de tolv kustkommunerna – från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder – att anordna guidade vandringar, utföra strandstädning, bedriva naturvård, möjliggöra friluftsliv samt ta hand om reservat och leder.
I regeringens budget för 2023 är posten för naturvård kraftigt bantad. Totalt handlar det om 1,5 miljarder och detta drabbar Västkuststiftelsen som är ansvarig för närmare 300 naturreservat i västra Sverige. För reservaten i Halland handlar det om en nedskärning på 80 procent och i vår region rör det sig om en minskning med två tredjedelar av budgeten.
– Vad jag förstått är detta den i särklass största nedskärning Västkuststiftelsen upplevt på minst 20 år. Det är ett allvarligt läge, säger Ronald Caous.
Naturreservatens skötsel leds och övervakas av Västkuststiftelsen personal. Detta görs på plats av naturvårdare, vilka var och en ansvarar för mellan 10 och 20 naturreservat. Arbetet med att sköta reservaten utförs däremot ofta av entreprenörer, som nu riskerar att bli av med intäkter.
– Det handlar ofta om tusenkonstnärer som drygar ut sin verksamhet med arbete åt Västkuststiftelsen, men det kan också handla om lantbrukare som håller betesdjur på stiftelsen marker. Det är viktigt både för den biologiska mångfalden och för att hålla landskapet öppet. Detta är nu i farozonen, säger han.
I regeringens budget bantas anslaget för skötsel av natur med 931 miljoner och 550 miljoner bantas från naturskyddet. Detta kommer att drabba underhållet och alla nya satsningar måste nödbromsats.
Runt Hisingen och Öckerö har stiftelsen flera naturreservat, exempelvis de populära reservaten på Rörö och Vinga, men man har också ett estuarium*, som också är ett reservat, på båda sidor av Nordre älvs mynning. Västkuststiftelsen har även pågående projekt i Nordre och Göta älvs dalgångar, där man bekämpar invasiv växtlighet, som jättebjörnloka.
– Exakt hur verksamheten kommer att påverkas är just nu oklart, men att nedskärningen får konsekvenser är uppenbart och oundvikligt, enligt Ronald.
På frågan varför regeringen gjort dessa drastiska nedskärningar svarar Ronald att man i Västkuststiftelsen ledning undersökt just det och även haft dialoger med de bägge Länsstyrelsernas tjänstemän, i syfte att förstå bakomliggande orsaker, men någon förklaring har man än så länge inte fått.
– Vi är förvånade, säger Ronald. Pandemin har visat hur viktig tillgången till de vandringsleder Västkuststiftelsen arbetat med.
Så sent som förra året färdigställdes Kuststigen, som är en drygt två mil lång vandringsled som slingrar sig över flera av kommunens öar. Planer finns på att förlänga leden över Nordöarna, men alla sådana planer får vänta på obestämd tid. Just nu ser budgeten ut att minska även de kommande två åren.
Ett estuarium eller mynningsvik är ett vattenområde delvis omgivet av land, där sötvatten gradvis blandas upp med saltvatten. Resultatet blir en varierande grad av bräckt vatten.