I torsdags i förra veckan var sista dagen för regionens niondeklassare att välja till gymnasiet. Ett val som kan föregås av en hel del huvudbry. Torslanda-Öckerötidningen har pratat med studie- och yrkesvägledaren Lasse Persson vid Vägledningcentrum Drop in på Göteborgs Stad om vad eleverna oftast vill ha hjälp med.
Vägledningcentrum Drop in startade 2003 efter ett politiskt beslut om att sådan verksamhet måste finnas i staden. Sedan dess har man svarat i telefon och på e-post, samt fysiskt tagit emot elever upp till 20 års ålder i lokalerna i Burgårdens gymnasium på Skånegatan, för att informera och vägleda.
Vägledningscentrum Drop in arbetar mot ungdomar i kommunala skolor och fristående skolor med avtal och är ett komplement till de studievägledare som finns ute på stadens skolor.
Verksamheten för bland annat statistik över vilka ärenden de blir kontaktade i och huruvida det är eleven eller vårdnadshavaren som kontaktar dem initialt. Någon statistik över hur ärendeinflödet eventuellt skiljer sig geografiskt eller socioekonomiskt över staden finns dock inte.
– Över lag ser vi ganska få mönster i när vi blir kontaktade. Det är väldigt ojämnt fördelat vad gäller både fysiska besök och elektroniska kontakter. Däremot ser vi att när vi har vår Sommar-Drop in, som är öppen för alla, så ökar vår belastning enormt och det är fullt ös. Normalt sett är vi tre stycken studievägledare här, men under sommaren får vi bemanna med åtta-tio stycken i personalen, säger Lasse Persson.
Den absolut vanligaste frågan som Lasse Persson får av niondeklassare ska välja till gymnasiet är: Vilken är den bästa skolan att gå på?
– Då får man försöka hjälpa till och koka ner det för eleven för att få fram vad de menar. Hur nära vill du ha till skolan? Hur viktiga är kommunikationerna med kollektivtrafik? Hur stor ska skolan vara? Har skolan en egen bamba eller gymnastiksal? Sedan spelar ofta kompisar in. Många vill gå på samma skola som sina kompisar.
– Det bästa rådet är att eleven ska undersöka många olika skolor och jämföra hur de är utifrån vad man har för preferenser och krav.
En annan viktig arbetsuppgift som Vägledningcentrum Drop in har är att hålla koll på om exempelvis ett program läggs ner på en skola. Då får personalen vara redo att lotsa dem som har sökt till den skolan och det nedlagda programmet att hitta nya alternativ.
Trots att verksamheten inte för statistik över vilka som kontaktar dem har Lasse Persson märkt av att frågor och informationsbehov kan skilja sig mellan olika områden i Göteborg.
– Sedan jag började som studievägledare för nio år sedan är jag placerad i nordost och jag har även varit placerad på centralt belägna skolor. Det finns en stor skillnad på hur stor koll man har på själva skolsystemet, vilka målbilder eleverna har och vilken hjälp de får hemifrån. Göteborg är en segregerad stad, säger Lasse Persson.
Vad många engagerade vårdnadshavare i socioekonomiskt starkare stadsdelar, som exempelvis Torslanda, enligt Lasse Persson bör tänka på är att skolsystemet ständigt är under förändring. Det är inte alltid samma saker som gäller som när föräldrarna själva gick på gymnasiet.
– Det finns många förutfattade meningar som lever kvar. Saker förändras hela tiden. Program byter namn men också behörigheterna till universitet och högskola förändras. Det är därför studievägledare är viktiga. Det är vårt jobb att ha koll på alla förändringar och regler.
– Mitt bästa råd är: Läs det du tycker är kul just nu. Ta igen det andra senare vid behov. Många tycker att matte är svårt och matte tar olika tid för olika personer att behärska. Vill man till exempel läsa juristprogrammet så kan man välja vilket gymnasieprogram som helst för att få behörigheten att söka dit. Det vet inte många om. Sedan är det klart att om du vill söka till läkarprogrammet eller tandläkarprogrammet, då måste du läsa gymnasieprogram med mer matematik.
Många elever känner en viss oro inför att börja på en helt ny skola. Då är det vanligt att man vill gå på en skola som kompisar eller släktingar också går på.
– Vårt jobb går ut på att förbereda eleverna och göra att de känner trygghet och får möjlighet att trivas. De kommer att lära känna nya människor, även om det känns läskigt i början. Alla elever behöver stöttning och information, avslutar Lasse Persson.
Följande skolor och program var de mest sökta som förstahandsval hos niondeklassare i Torslanda och Öckerö kommun 2024. Det avlämnande skolorna är: Torslandaskolan, Nordlyckeskolan, Trulsegårdsskolan, Algebraskolan, Brattebergsskolan, Hedens skola och Betelskolan.
Kan ladds ner i PDF-format.