Svenska Livräddningssällskapet Göteborg ser med oro på att simskoleundervisningen prioriteras ned i de kommunala simhallarna i pandemins spår.
– Flera tusen barn kommer inte att få tillgång till vatten innan sommaren. Hur kommer det påverka drunkningsstatisktiken? frågar sig verksamhetschefen Tina Heiker Hult.
Pandemin har fört med sig att simskolegrupperna minskats ner till färre barn och en rad ytterligare restriktioner har införts. På Sörredsbadet där Svenska Livräddningssällskapet Göteborg (SLS) driver simskola har man korrigerat flödet av elever genom anläggningen enligt de lagar och restriktioner som finns, och kan på så vis genomföra simskoleundervisningen utan att minska ner på utbildningsplatserna. Man har också en mindre grupp barn som går i simskola på Hedens by på Hönö. Men när det gäller de kommunala simhallarna i Göteborg där SLS Göteborg hyr in sig för att bedriva simskola har undervisningen för de yngsta barnen prioriterats ned till förmån för simklubbar som bedriver träning, något som fått SLS Göteborg att reagera.
Tina Heiker Hult är verksamhetschef på Sörredsbadet och Svenska Livräddningssällskapet Göteborg. Hon berättar att det är omkring 2000 barn som berörs och som inte kommer att få sin simundervisning under våren, när simskoletiderna blir allt färre.
Det var den 14 februari som Idrotts- och föreningsförvaltningen tog beslut om den nya prioriteringsordningen som innebär att simskoleundervisningen hamnar efter bland annat lagstadgad skolverksamhet och föreningsverksamhet.
SLS Göteborg befarar nu att simkunnigheten hos barn kommer att påverkas mycket negativt och drunkningstillbuden riskerar att öka efter att simskoleundervisningen som drivs i Göteborgs Stads simhallar prioriteras ned.
– Vi är väldigt, väldigt oroliga. Vattenvana är en färskvara och att inte få tillgång till vatten på så lång tid kan i längden resultera i att fler barn och ungdomar drunknar. Många barn riskerar att inte ha varit i vatten på ett år när sommaren kommer och riskerar då att ha glömt hur man beter sig i stora vatten. Det behövs frekvent träning för de som lär sig simma, säga Tina Heiker Hult.
Till SVT förklarade idrotts- och föreningsförvaltningens direktör Anders Ramsby sitt beslut på följande vis:
– Föreningsverksamhet är ju vårt grunduppdrag, att säkerställa att föreningar har anläggningar för att bedriva sin verksamhet. Vi har valt att prioritera föreningar utifrån sitt kärnuppdrag, det vill säga simträning för ungdomar.
SLS Göteborg har nu bokat om huvuddelen av de barn som skulle ha fått sin simundervisning i kommunala simhallar under våren till höstterminen. Tina Heiker Hult tror inte att Idrotts- och föreningsförvaltningen kommer ompröva sitt beslut.
– För skolorna finns det väl visst hopp om att de äldre eleverna ska få besöka simhallarna. Men det finns inget hopp för de mindre barnen som skulle gått i simskola. Simklubbarna har fått de tiderna under våren, säger hon.