Om olyckan skulle vara framme i sommar är det bra att tänka på vad man ska göra i olika situationer. Räddningstjänsten har tagit fram bra-att-tänka-på-listor för den som planerar sommaren i båt, gästhamn eller sjöboden. Här sammanfattar vi det viktigaste.
För många är flytvästen en självklarhet ombord. Men det finns andra risker som man behöver skydda sig från. I våra hus och hem har nästan alla en brandvarnare. Men hur många har en brandvarnare ombord på båten? Både brandvarnare och brandsläckare är en del av det som behövs för att kunna vara beredd och att kunna agera om något händer.
Tänk på att kontrollera brandvarnaren ombord innan säsongen drar igång. Byt batteri om det behövs. Se också till att ha en pulversläckare på minst två kilo på båten. Om båten är över tio meter, se till att ha två brandsläckare. Vibrationerna i båten kan göra att pulversläckaren klumpar ihop sig, därför ska man tänka på att vända brandsläckaren då och då.
Brand vid matlagning
Bränder ombord sker oftast i samband med matlagning. Se till att inte ha saker i närheten som kan brinna och var försiktig vid påfyllning av spritköket. För den som har gasol ombord är det viktigt att se över om gasen kan läcka någonstans. I många fall kan det vara en bra investering att skaffa en gasvarnare.
Skulle olyckan vara framme och båten börjar brinna är det viktigt att behålla lugnet och, utan risk för skada, försöka släcka branden innan man lämnar båten. Se till att stanna motorn och styra upp fören mot vinden. Stäng alla bränslekranar och stäng av huvudströmbrytaren. Det tar åtta sekunder att tömma en pulversläckare på två kilo och släckaren räcker flera meter. Spruta tills du är övertygad om att branden är helt släckt.
Om båten behöver överges, se till att larm till 112 har gått fram och att alla har flytväst på sig. Stanna i närheten tills hjälpen kommer fram.
Att tänka på i gästhamnen
Det är minst lika viktigt att tänka på brandsäkerheten i gästhamnen. Störst risk för brandspridning mellan båtar finns nattetid då de kan dröja innan en brand upptäcks och bekämpas. Ombord, precis som hemma, handlar det om att ha koll på levande ljus, cigaretter, matlagning och elektrisk utrusning som kan orsaka brand.
Anledningen till att fler och fler gästhamnar gått över till att endast tillåta tre båtar på bredd har med brandrisken att göra. För att kunna nå till båtar med släckningsutrustningen bör båtar i hamn placeras så att de kan nå fram.
Källa: Räddningstjänsten