Runt om i landet gick svenskarna till valurnorna i söndags för att avge sin röst i valet till Europaparlamentet. Torslanda-Öckerötidningen begav sig till Lillebyskolan för att se demokratins kvarnar mala på nära håll.
Valet till Europaparlamentet tilldrar sig inte samma intresse som ett svenskt riksdagsval. Egentligen är det konstigt, då mycket av hur vårt samhälle ser ut styrs från Bryssel.
På Lillebyskolan gick väljare från tre valdistrikt i Torslanda, med ungefär 1 200 valberättigade personer i varje, för att avlägga sin röst.
I en av skolsalarna som nu agerar vallokal sitter röstmottagarna Kim Andersson, Johanna Teige och Liv Ask. De som leder arbetet i vallokalen och är ytterst ansvariga för att röstmottagningen går rätt till, är ordförande Håkan Magnusson och vice ordförande Mustafa Saadeddine.
När vallokalerna stänger klockan 21:00 återstår en hel del arbete för dem alla. Då ska rösterna räknas och förpackas, sedan körs valsedlarna till det nya Volvomuséet, World of Volvo, vid Liseberg.
Liv Ask gör sitt första val som röstmottagare.
– Mamma jobbar som röstmottagare. Det var så jag fick upp ögon för uppdraget. Det är intressant att se hur ett val går till. Och det är kul att bidra till att demokratin går runt.
I en annan av vallokalerna, på andra sidan skolgården har Malin Berggrund just avlagt sin röst. Hon tycker att valet till Europaparlamentet känns något mindre viktigt än ett riksdagsval. Något som känns mindre lockande och lättare att strunta i. Själv blev hon påmind om att det var val samma dag av en person hon mötte och passade därefter på att gå och rösta.
Känslan av att makten känns mer avlägsen i EU-valet och att ens röst möjligen spelar mindre roll delas av Mathias Brolin.
– Det är mer självklart att rösta i riksdagsvalet. Det känns som om EU-valet påverkar vardagen mindre, men det är förmodligen en subjektiv känsla. Det är klart att rösten är viktig för att påverka EU:s inriktning. Själv röstar jag på samma parti här som i riksdagsvalet, säger han.
Det är inte ovanligt att andra sakfrågor tar större plats i valrörelsen inför ett val till Europaparlamentet jämfört med i ett riksdagsval, miljön är en sådan fråga som ofta nämns. Mathias Brolin tycker att energifrågan är en annan.
För familjen Lindén är det en speciell dag. Mamma Cecilia och pappa Lars har med sig sonen, födelsedagsbarnet och förstagångsväljaren Jakob till vallokalen.
– Vi har skojat om att han egentligen inte får rösta förrän om två timmar, eftersom han är född på kvällen för 18 år sedan!
Jakob förklarar att det var föräldrarna som tyckte att det var viktigt att han gjorde sin röst hörd.
Är det viktigt då?
– Jag är inte riktigt säker, jag vet inte om det påverkar så mycket.
Har ni läst om valet till Europaparlamentet i skolan?
– Inte så mycket om själva valet, men mycket om EU. Sedan har jag varit på praktik i några veckor nu och inte haft det lika aktuellt som om jag hade varit i skolan, säger Jakob Lindén.
– Jag är inte heller lika insatt i frågorna som rör EU, eller hur parlamentet bedriver sitt arbete, men jag lyssnade på några SR-poddar på väg till jobbet i veckan. De var bra. Det känns annars som att media inte rapporterar lika mycket inför EU-valet som inför ett riksdagsval, säger Lars Lindén.
Cecilia Lindén gjorde en valkompass innan valet.
– Det var nästan för många frågor som jag upplevde som viktiga så det var svårt att rangordna dem. Men jag tänker att vissa sakfrågor ska hanteras nationellt, medan exempelvis miljöfrågor är viktiga att det sker ett större samarbete kring, säger hon.
När det är lugnt på skolgården för en stund kommer Mustafa Saadeddine fram för att prata lite.
Han bor i Majorna, men det här är andra gången han valt att engagera sig i en vallokal. Båda gångerna har det blivit i Torslanda eftersom det har funnits ett behov här.
På frågan varför han valt att engagera sig för demokratin, säger han:
– Som en invandrare som bott länge i Sverige vill jag till exempel hjälpa till att sprida den demokratiska andan och traditionen till andra med utländsk härkomst. Det är ett sätt att ge tillbaka till det här landet som gett mig så mycket.
LÄNK: Preliminära siffror innan sena förtidsröster är räknade