Dubbelkatastrofen:

Röda Korset vädjar om internationell hjälp efter förödande skalv

Hjälpbehoven efter den dödliga dubbelkatastrofen i Turkiet och Syrien är massiva. Nu vädjar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) om 2,3 miljarder kronor för att bistå drabbade i bägge länder.

−Vi är tacksamma för att den svenska regeringen agerat snabbt och föredömligt genom att ställa medel till förfogande. Katastrofen är enorm och människor kommer att behöva hjälp under lång tid framöver, säger Anders Pedersen, internationell chef på Svenska Röda Korset.

Kaos, chock och förstämning råder i områden som drabbats av jordbävningarna. Kyla och regn försvårar hjälparbetet och människor sitter fast under rasmassorna. Räddningsteam och allmänhet arbetar dygnet runt för att rädda liv.

Både Turkiska Röda Halvmånen och Syriska Arabiska Röda Halvmånen mobiliserade omedelbart katastrofteam och volontärer. I Turkiet täcker dessa team tio drabbade provinser i södra och sydöstra regionerna där man hjälper skadade och delar ut tält och filtar från redan existerande förråd. Teamen ger också psykologiskt stöd, varma måltider och för in enheter med blod och plasma från sitt nationella lager.

Syriska Arabiska Röda Halvmånens katastrofteam arbetar i nordvästra delen av landet där man stöttat i sök- och räddningsinsatser, gett första hjälpen, genomfört akut medicinsk evakuering och transporterat skadade personer till sjukhus. Ett stort antal byggnader har kollapsat, tiotusentals människor har dött, skadats och blivit hemlösa.

Situationen är särskilt oroande just i Syrien där internflyktingar redan före katastrofen levde under ytterst svåra omständigheter.

−Situationen är katastrofal. Nätterna är fyllda av hopp och förtvivlan. Vi har mobiliserat hälsoteam till drabbade områden i Homs, Aleppo, Latikia och Hama. Våra volontärer berättar om hur barn dras fram ur rasmassorna, det är en kamp mot klockan, säger Gabriel Karlsson, Svenska Röda Korsets landrepresentant i Syrien.

−Det är fruktansvärt hur människorna i Syrien drabbas igen och igen. Landet har sett snart tolv år av väpnad konflikt, terrorism, sanktioner, en svår ekonomisk situation och så en jordbävning. Detta mitt i vintern, det är kallt och snö. Folk är oroliga, det är fortfarande efterskalv och en känsla av hopplöshet råder. Men jag måste också lyfta glädjen när överlevande hittas under rasmassorna.

Omkring 14,6 miljoner människor i Syrien var i behov av hjälp före de kraftiga jordbävningarna. Det är en skrämmande hög siffra. Nu kräver den humanitära krisen i landet mer akut hjälp.

−Tyvärr slår FN:s sanktioner mot vår förmåga att föra in gods och hjälp när det gäller till exempel bränsle och bensin till ambulanser. I förlängningen drabbar det ytterst utsatta människor som behöver vår hjälp, säger Anders Pedersen.

Han fortsätter:

−Det är inte Röda Korsets roll att bedöma och ha åsikter om sanktioner. Och vi förstår tydligt och klart att de inte är riktade mot oss som humanitär organisation, men vi måste vara medvetna om att de begränsar vår förmåga att bistå.

Många i Sverige vänder sig till Röda Korset för att undersöka hur de som privatperson eller företag kan hjälpa. Av organisationens långsiktiga katastrofpartners har bland andra H&M Foundation bidragit med 2,6 miljoner kronor till akuta insatser.

Svenska Röda Korset har startat en akutinsamling för jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien. Under de första dygnen handlar det framför allt om att rädda människor ur rasmassorna, ge första hjälpen och vård, dela ut mat och rent vatten, och ordna tak över huvudet.

För att stötta insamlingen, swisha till 123 000 46 55

/Röda korset pressmeddelande

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…