Göteborgs Hamn AB:s Kristina Bernstén menar att muddermassorna kan dumpas i djuphavshålor utan att det påverkar miljön negativt. Arkivbild från 2020
Göteborgs Hamn AB:s Kristina Bernstén menar att muddermassorna kan dumpas i djuphavshålor utan att det påverkar miljön negativt. Arkivbild från 2020

Protester mot att muddermassor ska dumpas utanför Vinga

Fördjupningar och breddningar ska genomföras i Göteborgs hamn och i farleden utanför. Förorenad lera från projektet planeras att dumpas i djuphavshålor utanför Vinga. Något som väckt stark kritik på sociala medier.

I februari 2020 skrev Torslanda-Öckerötidningen om projektet Skandiaporten som bland annat innefattar att den norra farleden in i Göteborgs hamn och hamnbassängen ska breddas och fördjupas – i båda fallen genom muddring.

– Med den här farledsfördjupningen står vi rustade inför lång tid framöver. Göteborgs Hamn är kronjuvelen bland Skandinaviens hamnar, men har vi inte djupet för att kunna ta emot de största containerfartygen äventyrar vi vår position redan från och med 2026, sa Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn AB, till Torslanda-Öckerötidningen då.

Namninsamlingar mot dumpning

Sedan det blivit känt för allmänheten att en del av leran från muddringen är kvicksilverförorenad och Göteborgs Hamn och Sjöfartsverket vill dumpa den i djuphavshålor utanför Vinga (något Göteborgs-Posten rapporterade om den 26 september i år) cirkulerar upprop på sociala medier mot dumpningen. I skrivande stund har hundratals skrivit på protestlistorna.

Många av Torslanda-Öckerötidningens läsare rör sig ibland i området med båt för rekreation eller fiske. Hur kan muddringen och dumpningen komma att påverka dem?

– Muddrings- och dumpningsarbetet planeras att utföras främst mellan augusti och maj. Genom att inte arbeta under sommaren minskas risken för påverkan på både naturliv och fritidsbåtstrafiken. När arbete utförs är det dock viktigt att alltid se till att hålla tillräckligt avstånd till mudderverk, pråmar och andra arbetsfartyg, säger Kristina Bernstén, delprojektledare för miljö på Göteborgs Hamn AB.

”Kan ske utan olägenheter för miljön”

I projekt Skandiaporten uppkommer cirka 13,5 miljoner kubikmeter muddermassor. Merparten av dessa massor kommer bestå av opåverkade äldre glaciala eller postglaciala leror, det vill säga lera som är avsatt i samband med istiden eller tiden närmast efter istiden, enligt Kristina Bernstén. Drygt två procent av den totala volymen består av recent, det vill säga nyligen avsatt, material som är förorenade, påverkade av mänskliga och industriella aktiviteter, så som kvicksilver.

– De förorenade massorna planeras att dumpas i undersökta och bedömda djuphålor väster om Vinga och därefter täckas med minst tio meter opåverkade leror. Omfattande utredningar och undersökningar, bland annat mätning av havsströmmarna vid botten, har genomförts. Resultat av utredningarna visar att när muddermassorna väl har placerats i djuphålorna sker ingen förflyttning av massorna. Utredningarna visar att dumpning kan ske utan olägenheter för människors hälsa eller miljön, säger Kristina Bernstén.

Hon fortsätter:

– En förutsättning för projekt Skandiaporten är att det utpekade området för dumpning är noga kartlagt. Dumpning kommer att ske under kontrollerade former och utan några långsiktiga bestående negativa konsekvenser, vilket också tidigare dumpningar som genomförts i närområdet ger stöd för, bland annat Säkrare Farledsprojektet som genomfördes i Göteborg mellan 2002-2004 med motsvarande volymer som i projekt Skandiaporten.

Omhändertagande på land utrett

Det finns alternativa sätt att ta hand om förorenade muddermassor, bland annat på land. Något som har utretts men avstyrkts.

– Möjligheten att på ett miljömässigt godtagbart sätt omhänderta de förorenade massorna på land i stället för att dumpa dem i havet har utretts. Det är en omfattande process att deponera förorenade marina sediment på land och medför miljöpåverkan i form av luftutsläpp från landhantering och transporter samt risk för spridning av förorenade sediment och förorenat överskottsvatten, samt lakvatten, säger Kristina Bernstén.

Joel Smith är infrastruktur på Sjöfartsverket. Han kommenterar protestlistorna mot projektet och den negativa kritik som nu bubblat upp på följande sätt:

– Från både Göteborgs Hamn AB:s och Sjöfartsverkets sida uppskattar vi en dialog med berörda medborgare och organisationer. För oss är det oerhört viktigt att prata med samtliga intressenter som har åsikter om våra projekt. Inför framtagandet av ansökningshandlingar för Skandiaporten till Mark- och miljödomstolen har ett omfattande samråd genomförts med olika intressenter. Vi välkomnar en kontinuerlig dialog med närboende för att kunna beskriva projektet närmare och svara på frågor.

Huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen i Vänersborg om huruvida Göteborgs Hamn och Sjöfartsverket ska få dumpa muddermassorna på havsbotten är planerad till mitten av januari nästa år.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Senaste nytt

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

”Skärmlös” men inte fantasilös

Nu vill regeringen göra förskolan ”skärmlös”. Ett förslag som uppskattas…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Alla fossilfria energislag behövs

I en insändare i Torslanda-Öckerötidningen framför företrädare för Vänsterpartiet Öckerö…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Spelleverantörer: deras roll och fördelar för onlinekasinon

Provident är ett företag som specialiserar sig på att utveckla…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Buröfärjan blir försenad

Beskedet att kommunen skulle hyra in båten Windros som ersättningsfärja…

Noleredsskolan på tur för ombyggnation

Enligt en tidigare kommunicerad tidplan  [Torslanda-Öckerötidningen 20211009] ska Nya Torslandaskolan…

Övningen som blev på liv och död

– Klart jag tänker på det som hände och pratar…

Filosofisk deckare i bohusmiljö

Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Allsvenskan nästa för Björlandaexpressen

Det är en trött och lite förkyld Axel Henriksson som…

Moa värnar om de bönder som finns kvar

Moa har alltid hållit sig inom livsmedelsbranschen. – Jag gick…

Två helt olika historiska händelser

Den 18 november är det 20 år sedan den fatala…

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Nostalgi är Björns melodi

För många av dem som var med på 50-talet framstår…

”Det är ett fantastiskt roligt jobb”

Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det…

Khaddi Sagnia besökte IF Kville

Under höstlovet arrangerade IF Kville en friidrottsskola i Björlanda idrottshall.…