Maten dyrare – butiker höjer priserna

När transporter blir dyrare, material ökar i pris och elen kostar allt mer blir även maten dyrare. Under sommaren har rapporterna duggat tätt om inflationstakt på runt 8% och både Systembolaget och Willys i Torslanda har märkt av prisförändringarna.

I Juli låg inflationen på 8,0%, ner från historiska 8,5% enligt SCB. Framförallt allt är det priset på el och drivmedel som drivit på inflationen, som alltså gått ner en aning. Men det kan svänga och gå upp igen. När det kommer till matpriserna i samhället så fortsätter dem att öka. Framförallt är det priset på grönsaker, mjölk ost och ägg som ökat.

– Mejeriprodukter och grönsaker brukar oftast ha en prisökning i juli men har ökat mer än vanligt denna gång, säger Carl Mårtensson från Statistiska centralbyrån i ett pressmeddelande.

Problem som många stöter på är även den direkta krympflationen, efter det engelska uttrycket shrinkflation. Krympflation har under senare tid förekommit så mycket i debatten att det hamnade på nyordslistan för svenska språket 2020.

– Ett välkänt exempel är kaffeförpackningarna, säger John Eliasson som är prisstatistiker på SCB. Där har normalförpackningen gått från att innehålla ett halvt kilo till att innehålla 450 gram, och i några fall bara 425 gram. Samtidigt har inte priserna sjunkit, vilket innebär att priset per gram har stigit.

Dyrare i Torslanda
En av butikerna där priserna justerats uppåt är Systembolaget. Anna Montonen är butikschef på Systembolaget i Torslanda. I början av september höjdes priserna med 1,9 procent, vilket betyder en helårsökning på 3,3 procent. 

Den kategori som kommer öka mest är vin, där det för hela året blir en prisökning på 4,0%. Samtidigt så är det inte så konstigt att priset ökar, med tanke på att inflationen just nu ligger kring 8 procent. Så våra ökningar ligger på en lägre nivå, säger Anna Montonen. 

Påverkar prisförändringarna era intäkter på något sätt? Påverkar det vilka varor som köps in till butikerna? 

– Vi har en finansieringsmodell som är helt transparent. Vårt påslag innehåller en fast del och en procentuell del, så om leverantören höjer priset så ökar även vår intäkt en smula. Sortimentet i butik bygger dock helt på kundefterfrågan, så om en artikel ändrar pris men fortfarande uppskattas av våra kunder så blir den kvar i sortimentet, säger Anna Montonen.

Även Willys i Amhult märker av förändringarna i priserna. Och det har varit en stökig vår och sommar, säger butikschef Johanna Eurén. 

– Våra leverantörer har kommit med många och stora prisökningar. Vilket ju i sin tur beror på läget i omvärlden är så turbulent. På Willys försöker vi stå emot prisökningar så långt det går, men om vi får stora ökningar från leverantörer så måste vi också till slut höja priserna mot konsument. Men vi har inte släppt igenom alla prisökningar, eftersom vi värnar stenhårt om vår affärsidé om Sveriges billigaste matkasse. 

Ser ni någon skillnad i vad folk handlar? 

– Ja, vi ser faktiskt en förändring i hur folk handlar. Dels är trycket högre på de varor som är på kampanj. Till exempel om vi har kaffe på extrapris så är det många som passar på att handla. Nu märker vi att ”alla” alltid köper maxantalet i kampanjen, till exempel alla tre paket kaffe. Samma sak ser vi med smör.

Johanna berättar även att folk i högre grad än tidigare väljer lite billigare varor generellt. 

– Till exempel att man kanske testar butikens eget varumärke i stället för märkesvaran. Sen ser vi också mycket nya kunder i våra butiker. Många funderar nog över om det kanske är läge att handla i en lite billigare butik i stället för någon mindre närbutik. Fler verkar välja en större butik med lägre priser. 

Hur tror du priserna kommer påverkas i höst? 

– Jag kan inte svara på om priserna kommer fortsätta öka, men mycket talar för det, tyvärr, avslutar Johanna Eurén, butikschef. 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…