Tre stora lokala idrottsföreningar går samman för att stärka det sociala engagemanget, men också för att hjälpa varandra.
– Alla tre klubbar tror att vi har mycket att vinna på att samarbeta mer, både föreningarna emellan, men även med andra aktörer i samhället, säger David Fränne, ordförande i Öckerö IF.
De tre idrottsklubbarna Öckerö IF, Torslanda IK och IK Zenith har under hösten påbörjat ett samarbete med idéer som sträcker sig både över de sportsliga aktiviteterna och sociala insatser ute i samhället.
Initiativet startade med att Öckerö IF:s ordförande David Fränne kontaktade Mattias Svensson, Torslanda IK:s ordförande och IK Zeniths ordförande Mats Thunberg med en förfrågan om Torslandaklubbarna var intresserade av att samarbeta mer än vad de redan gjorde.
– Glädjande nog fick jag snabba och positiva svar från Mattias och Mats, säger David Fränne.
Under hösten har representanter för de tre föreningarna genomfört ett par möten, bland annat ett uppstartsmöte på Arken, och i förra veckan ett möte hos Torslanda IK där bland annat även Isak Garpebring och Daniel Norlander från Polisen deltog.
Bland de första sakerna som klubbarna nu beslutat att göra gemensamt är att nattvandra under lucia.
– Vi kommer göra någon kul grej utanför Burger King i Amhult och även trygghetsvandra i området. Vi siktar på att vara tre personer från varje förening och samtliga ordförande från föreningarna kommer att vara med, säger David Fränne.
På sikt vill de tre klubbarna bidra till det sociala arbetet med ungdomar i Öckerö, Torslanda och Björlanda och stärka engagemanget. Man hoppas att gå i första led så att fler föräldrar engagerar sig i nattvandringar, då det är något som efterfrågas av bland annat polis och socialtjänst.
– Vi vill se tryggare och gladare barn och ungdomar, delvis genom ett starkare vuxenengagemang i vårt område. Men även via ökat samarbete med till exempel skolorna i Öckerö och Torslanda.
Klubbarna vill också samarbeta för ett bättre sportsligt klimat. Bland annat genom gemensam kommunikation kring ”Matchklimatet” inom fotbollen. Ett initiativ från Göteborgs Fotbollsförbund som syftar till att upprätta en kultur under matcher och träning som är fri från nedsättande kommentarer, hån, hot och våld, och i stället främjar en miljö som uppmuntrar till positivt beteende och positiva upplevelser.
– Vi skulle till exempel kunna samarbeta bättre med våra föreningsdomare, skapa ett nätverk. Det finns mycket vi kan göra.
Från Polisens håll är man mycket positiva till att de tre klubbarna samarbetar för att ta ett större socialt ansvar.
– Vi tycker såklart att det är jättebra att de vill arbeta trygghetsskapande. Det betyder jättemycket att få med sig föreningarna i området i det arbetet, säger kommunpolis Isak Garpebring.
Under nästa år hoppas de tre klubbarna kunna utveckla samarbetet ytterligare. Ett av förslagen är att anordna en gemensam fotbollens dag med blandade lag och föräldradialog.
– Det här är viktigt för vi ser att psykisk ohälsa ökar bland unga, många sitter hemma och vi vet att drogproblematik finns. Vi vill uppbringa en känsla och vilja av att vi kan tillsammans. Vi behöver vara aktiva vuxna och inte bara sitta hemma i soffan och titta på På spåret, avslutar David Fränne.