Nya regeländringar för a-traktorer:

Kommunpolisen: Ett fall framåt

Från och med den 31 augusti gäller nya regler för a-traktorer. Bland annat införs bälteskrav för samtliga i fordonet.
– Det är en självklarhet att ta på sig bältet i epan, säger a-traktorföraren Emma Kadfors.

I Sverige finns ungefär 53 000 registrerade a-traktorer. Under senare år har antalet a-traktorer ökat explosionsartat och med det också antalet olyckor som fordonen är inblandade i. 

Regeländringarna i trafikförordningen som trädde i kraft den 31 augusti i år innebär att både den som kör a-traktor och eventuella passagerare måste använda bilbälte vid färd på väg. Därtill får passagerarna i en a-traktor endast sitta på en plats avsedd för passagerare och det får bara sitta en person per plats. En a-traktor får endast framföras i 30 kilometer i timmen vid färd på väg, vid alla typer av förhållanden exempelvis frirullning.

Det pågår även ett så kallat föreskriftsarbete om krav på vinterdäck för a-traktorer som planeras träda i kraft den 1 december 2023.

Polisen: Osäkert om det är tillräckligt

Daniel Johnsson, kommunpolis på Hisingen, har tidigare förordat ändrade lagkrav för a-traktorer och har tidigare talat om att ett stort antal klagomål från invånare i Torslanda har inkommit till polisen med anledning av a-traktorer som bland annat har framförts på ett vårdslöst sätt i stadsdelen [Torslanda-Öckerötidningen 210306, 211030 och 211225]. Något som har föranlett riktade poliskontroller mot fordonen [Torslanda-Öckerötidningen 221210].

– När det gäller de nya regeländringarna så är det ett fall framåt, som ju förvisso ökar säkerheten och möjliggör för ordningsmakten att gränssätta på ett bra sätt med hjälp av ordningsbot, men vi får nog låta framtiden avgöra om det är tillräckligt för att undvika otrygghet i trafikflödet med långa köer bakom A-traktorer med mera, säger Daniel Johnsson.

Daniel Johnssons kommunpoliskollega Anna Pettersson anser att de nya lagarna ökar säkerheten både för förare och passagerare i a-traktorerna, men också för andra vägtrafikanter.

A-traktorer framförs i regel av ungdomar och föraren måste ha körkort med AM-behörighet alternativt traktorkort. Det är viktigt att alla som framför fordon på väg följer de lagar och trafikregler som gäller och man har en skyldighet att hålla sig uppdaterad, menar Anna Pettersson.

Är de här åtgärderna tillräckliga eller behövs det fler regeländringar?

– Förra året kunde man i media läsa om en ungdom som hade en lastbil ombyggd till a-traktor, lastbilen i denna artikel ska enligt ungdomen väga tio ton. Även om en lastbil bara får framföras i 30 kilometer i timmen är det fortfarande ett tungt fordon som kan leda till allvarliga olyckor. Även personbilar har en vikt upp till 3,5 ton. Man bör som nybliven AM-förare samt förälder överväga riskerna med en oerfaren vägtrafikant i ett tungt fordon även om hastigheten är begränsad. Att se över vilka typer av fordon som får byggas om till a-traktor är något jag skulle se positivt på, säger Anna Pettersson.

Föraren: Regeländringarna är bra

Emma Kadfors, 17, är en van a-traktorförare. Hon är till och med med i en kommande trafiksäkerhetsfilm som berör ämnet, tillsammans med sin vän Peo Harström. Filmen görs i samarbete mellan Stora Holm och Trafikverket.

– I samband med filmen gjorde jag en riskutbildning på Stora Holm. Då fick jag testa bland annat halkkörning och göra ett krocktest i 15 kilometer i timmen. Jag tycker att regeländringarna är bra, säger hon.

Emma Kadfors har kört a-traktor i drygt två år. Och hon har varit med om en olycka där hon körde i tillåtna 30 kilometer i timmen och blev påkörd bakifrån av en personbil som körde i 80 kilometer i timmen. Som tur var klarade hon sig utan allvarliga fysiska skador, trots att hon inte hade säkerhetsbälte på sig, vilket det vid tidpunkten alltså inte var lagkrav på.

– Min bil fick åka till skroten och bilen som körde på mig kunde inte heller köras från olycksplatsen. Jag var helt förstörd när det hade hänt. Men som tur var kunde pappa komma och hjälpa till.

Sedan olyckan och riskutbildningen tycker Emma att säkerhetsbälten är självklarheter i a-traktorer. Hon är även positiv till de andra nya regeländringarna. Vinterdäck har hon bytt till under de två vintrar som hon har kört a-traktor.

– Det är väl lite tråkigt att man bara kan ta med sig en passagerare nu i och med den nya regeln. Men det är ju mycket säkrare med två personer i framsätet än om man är tre. Personligen tycker jag att det skulle vara tillåtet med passagerare i baksätet. När det gäller vinterdäck fattar jag inte varför någon inte skulle vilja ha det.

Aggressiva medtrafikanter

Emma berättar att hon nästan varje gång hon kör sin a-traktor blir illa bemött av andra trafikanter. Inte bara på så vis att de kör om på ett trafikfarligt sätt, utan också hur de ”kommunicerar” med henne.

– Folk hänger sig på tutan, pekar fuck you. I vintras körde en bilist om mig i slask så att det stänkte upp stenar på vindrutan så att den sprack och var tvungen att bytas. Man är alltid lite nervös när man kör. Man vet aldrig vad som ska hända. En enda gång har jag fått ett hejande ”tack för att du släppte fram mig”. Då var det från en bil med övningskörningsskylt där bak.

– Det är inte epatraktorerna det är fel på. Det är de vuxna människorna, flikar pappa Niklas Kadfors, som arbetar på bilverkstaden Lagga i Torslanda in.

En regeländring som Emma gärna hade sett är att a-traktorer skulle få gå i 50 kilometer i timman. Det hade enligt Emma gjort att risken för att de ska bli påkörda bakifrån skulle minskat.

– Moppebilarna får ju gå i 50 och de är bara ett plastskal. Jag sitter ju i en kaross till en riktig bil. Det tycker jag är konstigt, säger hon.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Dags för Däckrazzia

Slitna däck ökar risken för vattenplaning och med dåligt lufttryck…

Kommunpolisen: Ett fall framåt

I Sverige finns ungefär 53 000 registrerade a-traktorer. Under senare år…

Vill se en bro mellan Öckerö och Björkö

I förra kommunvalet blev Brobyggarpartiet inröstat och tilldelat ett mandat…

Priserna stiger och köpkraften sjunker

I april i år sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria…

Senaste nytt

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…