Sommaren 2023 var det många som minns de påhälsningar den vita valen Hvaldimir gjorde i hamnar längst hela Bohuslänska kusten. Nya bilder som publiceras av SVT menar att han kan ha haft en militär roll.
Den vita valen Hvaldimir, som först syntes i vårt utgivningsområdes vatten när den besökte Hyppelns hamn i juni 2023, kan ha haft kopplingar till en topphemlig rysk militärbas utanför ryska Murmansk, nära den norska gränsen till Ryssland.
I SVT Dokument utifrån: Spionvalens hemlighet presenteras teorin efter att satellitbilder visar hur vitvalar hålls på militärbasen. Tomas Nilsen, redaktör på Barents Observer, menar i dokumentären att de inhägnader som syns på satellitbilder kan tyda på att vitvalar används för bevakning till sjöss.
Här kan vi se ryska kärnkraftsdrivna ubåtar. Placeringen av vitvalarna mycket nära ubåtarna och ytfartygen kan berätta för oss att de faktiskt är en del av ett bevakningssystem. De skulle kunna betraktas som en sorts undervattensvakthundar för militären i detta område, säger Tomas Nilsen, redaktör för tidningen Barents Observer i SVT Dokument utifrån.
Valen, som hittades död i augusti 2024, dök först upp i Norge 2019 och bar då en sele med ett fäste som enligt experter kan ha varit avsett för en undervattenskamera. I Dokument utifrån pekar man på att han även kan ha använts för att övervaka strategiskt viktiga kommunikationskablar på botten.
– Mönstren av resor som genomförs av Rysslands ubåtar är mycket ofta nära dessa kablar. Så en teori vi kan överväga är att Ryssland använder marina däggdjur för att på något sätt samla information om dessa kablar eftersom djur är mindre benägna att upptäckas, säger Tomas Nilsen.
När den vita valen Hvaldimir först dök upp i Norge 2019 bar han en sele med ett fäste som enligt experter kan ha varit avsett för en undervattenskamera. I dokument utifrån pekar man på att han kan ha använts för att övervaka strategiskt viktiga kommunikationskablar på havsbotten.
– Ryska ubåtars rörelsemönster visar att de ofta befinner sig nära dessa kablar. En möjlig teori är att marina däggdjur används för att samla in information, eftersom de är svårare att upptäcka än traditionell övervakningsutrustning, säger Nilsen.
Men det finns de som inte håller med. Hans Liwång, professor vid Försvarshögskolan, menar att modern teknik gör det lättare att kartlägga kablar med ubåtar eller fartyg och att någon val inte behövs.
Det låter lite som att gå över ån efter vatten. Det är idag, med den teknik som finns nu, inte så svårt att kartlägga kablar med ubåt eller från fartyg. Men det går inte att utesluta att andra metoder har övervägts, säger han.