Invasiva arter längs vår kust

Under de senaste åren har medvetenheten om invasiva arter i våra vatten ökat. I havet kring Öckerö kommun och Torslanda har under de senaste fem åren åtta olika invasiva arter rapporterats in.
– De arter jag känner mest oro inför i vattnen kring Göteborgs norra skärgård och Hisingen är svartmunnad smörbult, blåskrabba och småprickig penselkrabba, säger Erland Lettevall, utredare på miljöövervakningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten.

Det är svårt att förutse vad som händer när en främmande art etablerar sig i en ny miljö. Men det finns ofta kända risker från andra områden med liknande förhållanden som de svenska. Det är inte alla främmande djurarter som introduceras till vårt land som är invasiva, och därmed farliga för den biologiska mångfalden, utan endast ungefär tio procent.

Under senare år har Havs- och vattenmyndigheten kampanjat för att höja allmänhetens medvetenhet kring de invasiva arterna. Inför sommaren i år bad man allmänheten att rapportera via hemsidorna rappe.nu och invasivaarter.nu som båda är kopplade till Artportalen.

Mellan 2016 och hittills i år har åtta stycken invasiva arter rapporterats i vattnen kring Öckerö kommun och längs Hisingens kuststräcka:

  • Stillahavsostron (46 stycken inrapporterade fall 2016-2021 i Öckerö och längs Hisingens västra kuststräckning, se karta.)
  • Svartmunnad smörbult           (29 stycken)
  • Blåskrabba (23 stycken)
  • Småprickig penselkrabba (16)
  • Slät havstulpan (4)
  • Amerikansk kammanet (3)
  • Signalkräfta (2)
  • Amerikansk knivmussla (1)
  • – Artantalet är det förväntade för perioden. Men en oroväckande aspekt är att blåskrabba och småprickig penselkrabba är nya arter som och nu sprider sig fort. Blåskrabban dök upp för första gången 2014 och penselkrabban år 2016, säger Erland Lettevall.

Särskild oro kring tre arter

Erland Lettevall pekar ut just de två krabbarterna och den svartmunnade smörbulten som de arter om han känner störst oro kring.

– De här krabborna medför en hög risk att påverka och strukturera om ekosystemet och den biologiska mångfalden i vårt hav. De påverkar bland annat mollusker, fiskar och alger och slår undan arter som upprätthåller stabilitet i ekosystemet. Det kan få stora konsekvenser.

– När det gäller den svartmunnade smörbulten har vi haft en stor och snabb spridning hela vägen från Västerhavet till Bottenvikens kust som pågått under 2000-talet. Smörbultens snabba spridning medför samma höga risk som krabbarterna och den visar också tendenser till att sprida sig uppströms i sötvatten och finns idag i brackvatten.

Tre olika forskningsprojekt har nyligen startats för de här tre olika kustarterna som ses som särskilt problematiska. Det är svårt att göra något åt själva spridningen i havet, så forskningen inriktar sig främst till att finna förebyggande åtgärder samt att följa upp och förstås effekterna av spridningen.

Risker med invasiva arter

Sverige är med sitt nordliga läge relativt försonat från främmande arter. Kilimatförändringarna som leder till att det blir varmare kommer dock med stor sannolikhet innebära att Sverige drabbas i större utsträckning i framtiden.

De främmande och invasiva arterna utgör i huvudsak tre risker.

  • Hot mot den biologiska mångfalden

Främmande arter kan slå ut eller tränga undan naturligt förekommande, inhemska arter och påverka balansen i hela ekosystemet. De kan även bidra med konkurrens om föda och utrymme som förändrar livsvillkoren för inhemska arter. Främmande arter kan även bilda hybrider med inhemska arter. Det kan leda till förlust av genetisk variation och till att arter inte behåller samma förmåga till anpassning till miljön de lever i. Främmande arter kan också sprida smitta och parasiter som kan vara skadliga eller dödligt farliga för inhemska arter.

  • Hot mot människors hälsa

Spridningen av främmande arter kan orsaka hälsoproblem för människor. Det handlar då om sjukdomsframkallande mikroorganismer som bakterier och virus och giftbildande växtplankton. Dessa kan till exempel spridas med fartygens barlastvatten.

  • Hot mot människors ekonomi

Kommersiellt viktiga arter kan trängas ut och kanske försvinna helt. Även odlingar av fisk och skaldjur kan skadas av parasiter och av giftiga alger. Turism och friluftsliv kan försämras eller förstöras av främmande arter. Massiva bestånd av vattenväxten kan ödelägga badstränder och fiskevatten.

Allmänhetens rapportering viktig

Arbetet med att motverka invasiva arter bygger till stor del på det som rapporteras in från allmänheten. Det hjälper både förvaltning och forskning, enligt Erland Lettevall. Det är viktigt att tidigt förstå förändringar för att kunna sätta in åtgärder. Mer kontrollerade åtgärder kommer senare i processen.

– Allmänhetens medvetenhet och kunskap har ökat. Men naturligtvis utgör rapporteringen vi får in bara fragment. Det är omöjligt att göra en skattning av hur stor del av populationen av en specifik art som rapporterats in. Under somrarna märker vi att många barn och föräldrar är ute och fiskar krabbor och där finns definitivt en ökad insikt att man ska rapportera krabbarterna som inte är våra inhemska strandkrabbor, säger Erland Lettevall.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…