I veckan presenterade Statistiska Centralbyrån (SCB) nya siffror för inflationstakten i Sverige. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i augusti för nionde månaden i följd.
Inflationstakten enligt Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) var i augusti 9 procent, enligt SCB. Det är en uppgång från juli då inflationstakten var 8 procent, skriver SCB i ett pressmeddelande. De livsmedelsprodukter vars pris steg mest mellan juli och augusti var apelsiner och avocado.
– Priset på apelsin steg med nästan 34 procent och priset på avokado med drygt 25 procent mellan juli och augusti. Samtidigt sjönk priset på gurka med drygt 17 procent och på morötter med strax över 19 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
På årsbasis ser prisutvecklingen för livsmedel annorlunda ut. Då är det priset på vitkål som stigit mest, 47 procent, samtidigt som morötter är det som sjunkit mest med 10 procent.
SCB beräknar olika inflationsmått för olika ändamål. Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige. Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF räknar bort effekten av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån och är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.
KPI och KPIF