Peter Gissys senaste bok blandar friktion och verklighet. Baseras delvis på en hemlighet i Peter egen familj. Hans föräldrar var nämligen sudettyskar, alltså från den delen av Tjeckoslovakien som kallades Böhmen och Mähren.
Självaste Camilla Läckberg har skrivit de berömmande orden: ”Vilken bok! Välskriven och spännande. Både deckare och dokumentär – och dessutom gripande från första till sista sidan. Läs den!”
Klart att man då blir nyfiken, inte bara på boken utan även på mannen bakom den.
I Den stora hemligheten är den nyutexaminerade rättspsykologen Annie Mallman huvudperson. Samtidigt som hon besöker en gammal släkting här i Göteborg dras hon in i en polisjakt på en våldtäktsman. Spåren efter förövaren är emellertid svårtolkade men med hennes hjälp får utredarna några användbara ledtrådar. När släktingen plötsligt går bort hittar Annie en sliten skokartong med gamla saker i, som fotografier på människor hon aldrig sett och dessutom ett brev på tjeckiska daterat Prag 1946 med underskriften bokstaven K. Annie vet inte vad det är för saker eller vad de en gång betytt men hennes nyfikenhet väcks. Parallellt med rotade i släktens förflutna i södra Tjeckien hjälper hon Göteborgspolisen att ringa in våldtäktsmannen – denne visar sig befinna sig närmare henne än vad hon tror.
Peter Gissy är detaljernas okrönte mästare. I en del fall är dessa bara en utsmyckning och en del fall betydelsebärande. Några smakprov:
”Annie kastade en blick omkring sig för att se de andras reaktion. Ingen mötte hennes blick. Linda satt och plockade med sitt hårband och verkade inte överdrivet intresserad. Erik, som överhuvudtaget inte sagt något, ritade liknöjt en cirkel i sitt block utan att titta upp. En gnagande irritation infann sig. De kände en skepsis gentemot henne, helt klart.”
Och:
”Hon hade klätt sig praktiskt – polotröja, jeans och en liten halsduk till den sedvanliga jeansjackan – och dessutom använt ett minimum av makeup. Hon hade enbart tagit med sig ett ombyte: hon skulle ju bara vara borta ett par dagar.”
Som nämns i ingressen är detta inte bara en fiktiv deckare utan även en dokumentär historia. I boken får vi följa två spår. Dels när Annie Mallman hjälper polisen, dels när hon privat börjar rota i gamla familjehemligheter. Detta leder henne till ett område i bergskedjan Sudeterna. Sudetenland var en tysk del mellan åren 1938 och 1945 som Tjeckoslovakien avträdde till Nazityskland 1938 för att blidka tyskarnas expansionsanspråk. Genom eftergiften till Hitler trodde sig den brittiske premiärministern Neville Chamberlain ha räddat ”freden i vår tid”. Efter fredsslutet 1945 fördrevs större delen av sudettyskarna. Dessa människor kom i kläm mellan olika historiska intressen.
När rättspsykologen Annie Mallman dels privat gräver sig ner i sin egen familjs historia, dels hjälper polisen att nysta upp våldtäktsfallen i Slottsskogen är det detaljerna som till sist får allt att falla på plats.