Hon förbereder sig själv och andra inför en kris

I förra veckan höll försvarsutbildarna, en frivilligorganisation som är en del av svenska civilförsvaret, en utbildning i Öckerö hembygdsgård för personer intresserade av hur man stärker sin privata beredskap. Ett ämne som hamnat på fler och fler personers läppar den senaste tiden.

Krislåda, klara dig själv en vecka, prepping och förberedelse. Senaste åren har beredskap seglat upp på agendan allt mer. När myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), på uppdrag av regeringen, skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” år 2018 var det många som höjde på ögonbrynen och undrade varför man behöver en sådan.

Sedan kom pandemin. Och samtidigt som butikshyllorna tömdes på toalettpapper, batterier och konserver, växte samtalet kring vårt samhälles komplexitet och förmåga att hålla ihop vid kriser. Vi ser än idag konsekvenserna av att containerfartyget Ever Given satte sig på tvären i Suezkanalen, genom att containerdistributionen på en global nivå blivit ruckad. Halvledarebrist leder till att företag runt om i hela världen får problem med sin produktion. Orsaken till kriserna är ofta just komplexa, varför det nästan alltid är svårt att peka på en orsak som lett till problemen vi ser, nationellt och globalt.

Sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari 2022 står det globala samhället inför ännu en kris. Vilket i sin tur fått ännu fler att få upp ögonen för vikten av att vara förberedd. Kalla det prepping, beredskap eller civilt försvar. Kärt barn har många namn. Men när jag sitter på föreläsningen som hålls av Malin af Ekström på Öckerö hembygdsgård så är det en intresserad skara människor som aktivt lyssnar, frågar och tillsammans diskuterar ämnet att vara mer förberedd.

Utbildning på Öckerö
Under parollen ”För din säkerhet!” håller organisationen försvarsutbildarna på uppdrag av MSB kurser i beredskap. Hur man ska tänka kring vatten, mat, värme och information i händelserna av en kris. Och föreläsningen som Malin håller tar sin början i krislådan.

– Alla minns Tsunamin 2004, eller hur? 543 svenskar omkom i en otroligt tragisk naturkatastrof. Jag var själv där. Det jag fick uppleva då, utöver alla starka känslor eller känslan att vilja hjälpa till, är hur otroligt viktigt det är med korrekt information. Lokalbefolkningen ville inte skrämma oss turister och vi fick felaktig information, medvetet. Det tog lång tid att hitta någon som visste något och för vår del tog det tre dagar innan vi ens kunde ringa hem för att be någon i Sverige ringa UD och berätta att vi levde, säger Malin när hon står framme på scenen.

Malin radar sedan upp andra kriser, stora och små som påverkar folk i deras vardag. Östersunds kommun som fick ett utbrott av e-colibakterier, Kalix kommun som utsattes av en IT-attack, eller en storm hon själv fick uppleva när hon flyttat till Hälsö som gjorde hemmet strömlöst under en längre period.

Eget ansvar
Det blir tydligt när Malin af Ekström föreläser hur stor del av samhällets beredskap som lägger ansvaret på den egna individen.

– Visst, offentligheten ska finnas där. Men i första hand är det en själv som har ansvaret över sitt liv och egendom.

Malin tycker det är viktigt för just boende i Öckerö att tänka på sin beredskap och se över vad de har hemma framöver.

– Vi är en ö-kommun och jag skulle säga att vi faktiskt är mer utsatta än andra kommuner. Det kan vara svårare att nå ut med information om något händer och strömmen går till exempel.

– Jag tror också att det finns många där ute som vill ha en bra beredskap, men helt enkelt inte har det, avslutar Malin.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Sparåtgärder skrivs ned kraftigt

På stadsmiljönämndens möte i fredags i förra veckan togs ett…

Polisen har startat pass-utlämning på Hisingen

Nu är det möjligt att hämta ut ditt nya pass…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Senaste nytt

Schack matt – Torslandaskolan i final

 Yes2chess är en nationell schackturnering som anordnas årligen av det…

Sparåtgärder skrivs ned kraftigt

På stadsmiljönämndens möte i fredags i förra veckan togs ett…

Polisen har startat pass-utlämning på Hisingen

Nu är det möjligt att hämta ut ditt nya pass…

Öckerö kommun prisas av husbilsägare

Tack vare fina vandringsleder, bra utbud av loppisar, restauranger och…

Johan fann gamla tidningar i taket

Mormor Sol-Britt Sandström köpte en sommarstuga på sjuttiotalet och lät…

”Det är en katastrof!”

Den kollektiva färjetrafiken mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att elektrifieras.  Under tiden…

Brf Björlanda Ängar först ut i nya Skra Bro

Det har börjat röra på sig ordentligt när det gäller…

Viktigare nu än någonsin

Sedan 2016 har föreningen Öckerö Pride arrangerat Pride i Hönö…

Ingen jubileumsallé men väl en flygplatsutställning

I år fyller som bekant Göteborg 402 år. Något som ska…

Snopet värre för TIK Dam

Fina förutsättningar på Torslandavallens gräsplan för en match i ”mittens…

Välbesökt våravslutning med Torslanda HK

Redan tidigt på morgonen kunde man se ungdomar vallfärda in…

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…