Göteborgs Hamn köper andel av omtvistat vindkraftsprojekt

Göteborgs Hamn AB går in och blir delägare i det planerade havsbaserade vindkraftsprojektet Västvind utanför Öckerö kommun. Ett projekt Öckerö sa nej till i februari 2022.

Göteborgs Hamn AB köper fem procent av det bolag som äger projektet Västvind. Resten kommer fortsatt att ägas av det Hässelholmsbaserade energibolaget Eolus.

Vindkraftsparken skulle enligt plan uppföras i territorialhavet cirka 15 kilometer väster om Öckerös och Kungälvs yttre skärgård.

Att Göteborgs Hamn väljer att gå in i Västvind förklarar bolaget i ett pressmeddelande med att hamnen står inför en grön omställning som innebär ett kraftigt ökat behov av el till hamnen redan under perioden fram till 2030. Hamnens prognoser för framtida elförbrukning visar på en flerfaldig ökning av effektbehovet.

– Världens större hamnar kommer att bli energihubbar och vara centrum för tillverkning av vätgas och e-bränslen till sjöfart.  Göteborgs hamns strategi är att leda den gröna omställningen av sjöfarten, men den positionen kommer inte utan ansträngning. Tillgång till grön el kommer att vara helt avgörande för hamnens utveckling och konkurrenskraft. Att satsa på havsbaserad vindkraft är därför ett strategiskt beslut för oss, säger Göteborgs Hamn AB:s vd Elvir Dzanic i pressmeddelandet.

Elbehovet antas fördubblas

Det finns redan idag ett kraftigt underskott på elproduktion i regionen och fram till 2035 väntas efterfrågan på el fördubblas.

– I det läget måste vi göra allt vi kan för att säkra upp hamnens tillgång till grön el, säger Elvir Dzanic.

Eolus menar att det strategiskt viktigt att ha med Göteborgs Hamn i det havsbaserade vindkraftsprojektet.

– Regional förnybar elproduktion är en integrerad och nödvändig del av både transportsektorns och industrins gröna omställning i Västsverige. Därför är det både naturligt och strategiskt viktigt att ha med Göteborgs hamn i Västvind, säger Per Witalisson, vd på Eolus.

Per Witalisson menar att Västvind kan spela en central roll i Västsveriges ambitioner att bli norra Europas centrum för elektrifierade fordon, batteritillverkning och världens mest klimatsmarta hamnlogistik. Han menar att grön el är en ödesfråga för att lyckas med de målsättningarna.

– I praktiken är havsbaserad vindkraft den enda energikälla som kan bidra med så stora mängder ny elproduktion redan i tidsperspektivet fram till 2035, säger han.

Öckerö och försvaret har sagt nej

Men alla är inte lika övertygade om projektets nödvändighet och fördelar. I februari 2022 röstade Öckerö kommunstyrelse ned förslaget om Västvind. 

Kommunstyrelsen angav ett antal olika potentiella negativa konsekvenser som anledningar till sitt ställningstagande. Den största risken som vindkraftparken skulle innebära ansåg Öckerö vara påverkan på landskapsbilden. Man lyfte också negativa konsekvenser för den i kommunen så viktiga yrkesfiskerinäringen.

Även Försvarsmakten har motsatt sig byggnationen, då man befarar att det kan finnas minor på botten.

I januari i år riktade Northvolts vd Peter Carlsson skarp kritik mot de kommuner som säger nej till vindkraftsparker. Till Sveriges Radio sa han att det inte fungerar att säga nej till vindkraftsparker samtidigt som man vill ha batterifabriken som företaget och Volvo Cars planerar i Sörred och de tusentals arbetstillfällen som den antas generera. 

– En förutsättning för den här jätteinvesteringen är att vi faktiskt behöver de här vindkraftparkerna, sa Peter Carlsson till SR.

Vindkraftparken Västvind hade enligt Eolus kunnat stå färdig till 2029. I dagsläget har den ännu inte fått tillstånd. En ansökan ska lämnas in till Mark- och miljödomstolen och regeringen under 2023.

Västvind planeras få en installerad effekt om 1 000 megawatt, med potential att producera 4-4,5 terawattimmar per år. Det motsvarar dagens el- och effektbehov för hela Göteborg.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Största militärövningen på 30 år – så märks den här

Aurora 23 är den största nationella försvarsmaktsövningen på över 30…

Göteborgs Hamn köper andel av omtvistat vindkraftsprojekt

Göteborgs Hamn AB köper fem procent av det bolag som…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…