Gasen som berusar den yngre generationen

På sociala medier och informationsmöten målas bilden upp av lustgas som ett berusningsmedel på uppgång både i Torslanda och Öckerö. Bilder på patroner och ballonger som använts för att ge ett rus laddas upp i facebookgrupper och oroliga föräldrar delar erfarenheter och upplevelser över att hantera partydrogen. Det ej narkotikaklassade rusningsmedlet får de flesta att kanske tänka på förlossningar, snarare än berusning. Men vad är egentligen lustgas? Hur används det som berusningsmedel och hur ser situationen ut i Torslanda?

Lustgas, eller N2O, som är dess kemiska beteckning, har en mängd olika användningsområden. För den bilintresserade är lustgas en effekthöjare för motorn som används vid streetrace eller dragracing. I matlagning finns det gräddsifoner som använder ren lustgas för att i en sifon blanda vispgrädde. Och för den som varit med om att få smärtlindring vid en förlossning, så har lustgas använts. Men då finns en väsentlig skillnad från bilen och matens värld. I sjukhusmiljön är lustgasen blandad med syre – för att inte riskera vara skadlig.

– Så länge man använder lustgas medicinskt och korrekt, så är det inte farligt. Det är något vi måste vara tydliga med. Det har använts i över 150 år för gravida och är bland de säkraste vi har, när man använder det på rätt sätt. Som smärtlindring används det under en kort period, ett par timmar i vissa fall berättar Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Ruset från gasen är kort. Man blir fnittrig och kan ibland hallucinera. Den direkta faran som uppstår för den som använder lustgasen som berusningsmedel ligger i att man kan få syrebrist och tuppa av. Oftast så använder man en ballong som man andas in och ut ur vilket kan leda till syrebristen. Den som svimmar kan slå sig, eller på annat sätt hamna i en sådan situation att syretillförseln inte återkommer. Johanna Grass känner till ett dödsfall till följd av lustgas de senaste 10–15 åren i Sverige. 

Men det finns ett annat mer allvarlig och vanligt förekommande problem. Det är att lustgas, i sin rena form, när det används vid upprepande tillfällen, så som ett par gånger varje helg, flera helger i rad kan leda till vitaminbrist och i förlängningen nervskador. 

– Det finns någon slags tro om att lustgas är ofarligt, vilket det är så länge det används medicinskt och korrekt. Men det gör det inte alltid. Problemen kan dyka upp om man andas lustgas upprepat och ofta, även om det är svårt att säga vad som är ”för ofta”. 

Det som kan hända är att lustgasen förändrar kroppens vitamin b12 och gör det obrukbart, något som kan leda till nervskador. Och det har funnits en missuppfattning bland vissa brukare att det bara är att tillföra vitamin b12. Men det funkar inte.

På nationell nivå har användning av lustgas gått upp, vilket man ser på antal fall som anmäls till giftinformationscentralen. 

– I fjol så stack statistiken i väg rejält. Åren innan fanns det kanske fyra eller fem fall varje år. Men nu ser vi ungefär ett fall i veckan.

Hur behandlar man någon som missbrukar lustgas?

– Det viktigaste är denne slutar tvärt med användandet av lustgas och att man inom sjukvården tillför vitamin b12 till patienten igen. Då kan man bli återställd.

Tycker du att lustgas borde vara olagligt?

– Det har ju flera användningsområden om det används korrekt. Men problemet kvarstår att det är lätt att få tag på och inte heller olagligt. I storstäderna kan man få hemleverans klockan 2 mitt i natten. Och då är det ingen som behöver det för att vispa grädde. 


Användningen av lustgas i Torslanda och Öckerö

Facebookgrupper både i Torslanda och Öckerö visar att det då och då förekommer bilder på använda lustgaspatroner som någon hittat utomhus, oftast tillsammans med annan nedskräpning och berättelser om hur ungdomsgäng uppehållit sig på samma område. Oroade föräldrar uppmanar till vaksamhet och efterfrågar bättre koll på ungdomarna. 

De ungdomar som söker vård för missbruk, eller har frågor om droger och alkohol vänder sig ofta till Mini Maria. I Torslanda och Öckerö är det Mini Marias mottagning på Hisingen som är mottagare för de som till exempel söker hjälp för ett missbruk. Men när det kommer till lustgas, är det inga personer som vänt sig till mottagningen med rusningsmedlet som primär problematik berättar Socionomen Richard Larsson.

– Hos oss är det fortfarande cannabis som är den stora anledningen till att man söker sig hit. Alkohol kommer som tvåa. Men det innebär såklart inte att ungdomarna som kommer hit inte heller testat lustgas. Vi vet genom våra samtal att många har erfarenhet av lustgas, men att dessa personer inte problematiserar användande nämnvärt.

Rickard menar däremot att lustgasen inte var på agendan lika mycket för några år sedan.

– Vi kan nog konstatera att utvecklingen gått rakt upp i användning, som det verkar i alla fall. Man ska ju också tänka på att det inte är alla ungdomar som testat droger, alkohol eller lustgas som kommer i kontakt med oss. 

Inga övertydligande tecken i Torslanda
Fältgruppen i Biskopsgården, Torslanda och Lilleby består av sex fältsekreterare som jobbar dag- och kvällstid på uppdrag av Resursenheten Unga i Västra Hisingen. Uppdraget går ut på att med förebyggande arbete i offentliga ungdomsmiljöer förhindra att barn och unga far illa. De ser inte lika tydliga tecken på användning av lustgas i Torslanda som i andra delar av Göteborg.

– Vi ser inte lika tydliga tecken på användning av lustgas i Torslanda som vi gör inne i stan. Lustgas är annars en drog som tydligt syns genom nedskräpning (om man använt det utomhus vill säga) då det är lätt att snabbt använda många små metallpatroner på kort tid som man sedan kastar iväg och de ligger och rostar ute på gator, säger Annica Berggren, enhetschef Socialförvaltningen Hisingen till tidningen. 

Skulle ni säga att ni stöter på ungdomar som tar lustgas?

– Nej, fältgruppen har inte träffat några ungdomar som tar lustgas öppet. Inte heller några ungdomar som säger att dom brukar göra det regelbundet men däremot ungdomar som pratar om lustgas eller nämner att dom testat vid enstaka tillfälle på fest eller så.

En som däremot säger sig komma i kontakt med ungdomar som nyttjar lustgas som rusmedel är Marie Clasgård, grundare av Sportfront, som bland annat föreläser och utbildar verksamheter och kommuner i frågor som rör droger och rusmedel. Hon menar att lustgasen kommer och går bland de unga i Torslanda, men att det största problemet är att de inte förstår hur farligt det kan vara. 

– Eller vilka konsekvenser det kan ge. Problematiken med lustgas finns på många ställen nu. Det finns många kommuner som hört av sig om samma problematik och vill ha hjälp med information. Det samma förekommer här också. 

Marie berättar även hur hon stött på ungdomar som använt sig av lustgas för att berusa sig i Torslanda. 

– Ja, det har jag. Det är mycket unga och de kände inte till att de kan få sådana här konsekvenser. De hade också fått obehagliga biverkningar. Därför är det viktigt att vuxna skaffar sig kunskap i ämnet och pratar med sina barn och ungdomar, säger Marie Clasgård.

I Öckerö kommun finns sedan många år tillbaka en drogförebyggande del som består av Christine Hummelblad och Håkan Fransson som arbetar utifrån Öckerömetoden. En metod som går ut på att påverka vuxengenerationen som i sin tur ska ge vuxna kunskap och argument för att uppmana unga till att vara restriktiva mot alkohol, rökning och droger. 

Hur ser situationen ut med lustgas i Öckerö kommun?

– Vi vet inte så mycket om användande mer än att det påträffas lusgaspatroner i stora mängder på badplatser med mera. Utifrån input från andra kommuner och den kunskap som finns på området tror vi att det främst är äldre ungdomar som använder gasen. 

Håkan Fransson säger även till tidningen att de inte stött på ungdomar med lustgas. Men det faktum att gasen inte är olaglig att köpa, kan få många att tro det som ofarligt. 

– Detta gör att området är problematiskt att arbeta med.

Sedan 2020 har lustgasen märkts av mer i Öckerö, berättar Håkan. 

– Det har nog påträffats tidigare, men den sommaren var väl första gången det påträffades patroner i hundratals och det var första gången som vi gick ut och varnade för det, avslutar Håkan.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Dags för Däckrazzia

Slitna däck ökar risken för vattenplaning och med dåligt lufttryck…

Kommunpolisen: Ett fall framåt

I Sverige finns ungefär 53 000 registrerade a-traktorer. Under senare år…

Vill se en bro mellan Öckerö och Björkö

I förra kommunvalet blev Brobyggarpartiet inröstat och tilldelat ett mandat…

Priserna stiger och köpkraften sjunker

I april i år sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria…

Senaste nytt

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…

Indiras konst utforskar balansen i livet

Indira Sundberg från Lilleby beskriver sig som ”engineer by day,…