Gasen som berusar den yngre generationen

På sociala medier och informationsmöten målas bilden upp av lustgas som ett berusningsmedel på uppgång både i Torslanda och Öckerö. Bilder på patroner och ballonger som använts för att ge ett rus laddas upp i facebookgrupper och oroliga föräldrar delar erfarenheter och upplevelser över att hantera partydrogen. Det ej narkotikaklassade rusningsmedlet får de flesta att kanske tänka på förlossningar, snarare än berusning. Men vad är egentligen lustgas? Hur används det som berusningsmedel och hur ser situationen ut i Torslanda?

Lustgas, eller N2O, som är dess kemiska beteckning, har en mängd olika användningsområden. För den bilintresserade är lustgas en effekthöjare för motorn som används vid streetrace eller dragracing. I matlagning finns det gräddsifoner som använder ren lustgas för att i en sifon blanda vispgrädde. Och för den som varit med om att få smärtlindring vid en förlossning, så har lustgas använts. Men då finns en väsentlig skillnad från bilen och matens värld. I sjukhusmiljön är lustgasen blandad med syre – för att inte riskera vara skadlig.

– Så länge man använder lustgas medicinskt och korrekt, så är det inte farligt. Det är något vi måste vara tydliga med. Det har använts i över 150 år för gravida och är bland de säkraste vi har, när man använder det på rätt sätt. Som smärtlindring används det under en kort period, ett par timmar i vissa fall berättar Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Ruset från gasen är kort. Man blir fnittrig och kan ibland hallucinera. Den direkta faran som uppstår för den som använder lustgasen som berusningsmedel ligger i att man kan få syrebrist och tuppa av. Oftast så använder man en ballong som man andas in och ut ur vilket kan leda till syrebristen. Den som svimmar kan slå sig, eller på annat sätt hamna i en sådan situation att syretillförseln inte återkommer. Johanna Grass känner till ett dödsfall till följd av lustgas de senaste 10–15 åren i Sverige. 

Men det finns ett annat mer allvarlig och vanligt förekommande problem. Det är att lustgas, i sin rena form, när det används vid upprepande tillfällen, så som ett par gånger varje helg, flera helger i rad kan leda till vitaminbrist och i förlängningen nervskador. 

– Det finns någon slags tro om att lustgas är ofarligt, vilket det är så länge det används medicinskt och korrekt. Men det gör det inte alltid. Problemen kan dyka upp om man andas lustgas upprepat och ofta, även om det är svårt att säga vad som är ”för ofta”. 

Det som kan hända är att lustgasen förändrar kroppens vitamin b12 och gör det obrukbart, något som kan leda till nervskador. Och det har funnits en missuppfattning bland vissa brukare att det bara är att tillföra vitamin b12. Men det funkar inte.

På nationell nivå har användning av lustgas gått upp, vilket man ser på antal fall som anmäls till giftinformationscentralen. 

– I fjol så stack statistiken i väg rejält. Åren innan fanns det kanske fyra eller fem fall varje år. Men nu ser vi ungefär ett fall i veckan.

Hur behandlar man någon som missbrukar lustgas?

– Det viktigaste är denne slutar tvärt med användandet av lustgas och att man inom sjukvården tillför vitamin b12 till patienten igen. Då kan man bli återställd.

Tycker du att lustgas borde vara olagligt?

– Det har ju flera användningsområden om det används korrekt. Men problemet kvarstår att det är lätt att få tag på och inte heller olagligt. I storstäderna kan man få hemleverans klockan 2 mitt i natten. Och då är det ingen som behöver det för att vispa grädde. 


Användningen av lustgas i Torslanda och Öckerö

Facebookgrupper både i Torslanda och Öckerö visar att det då och då förekommer bilder på använda lustgaspatroner som någon hittat utomhus, oftast tillsammans med annan nedskräpning och berättelser om hur ungdomsgäng uppehållit sig på samma område. Oroade föräldrar uppmanar till vaksamhet och efterfrågar bättre koll på ungdomarna. 

De ungdomar som söker vård för missbruk, eller har frågor om droger och alkohol vänder sig ofta till Mini Maria. I Torslanda och Öckerö är det Mini Marias mottagning på Hisingen som är mottagare för de som till exempel söker hjälp för ett missbruk. Men när det kommer till lustgas, är det inga personer som vänt sig till mottagningen med rusningsmedlet som primär problematik berättar Socionomen Richard Larsson.

– Hos oss är det fortfarande cannabis som är den stora anledningen till att man söker sig hit. Alkohol kommer som tvåa. Men det innebär såklart inte att ungdomarna som kommer hit inte heller testat lustgas. Vi vet genom våra samtal att många har erfarenhet av lustgas, men att dessa personer inte problematiserar användande nämnvärt.

Rickard menar däremot att lustgasen inte var på agendan lika mycket för några år sedan.

– Vi kan nog konstatera att utvecklingen gått rakt upp i användning, som det verkar i alla fall. Man ska ju också tänka på att det inte är alla ungdomar som testat droger, alkohol eller lustgas som kommer i kontakt med oss. 

Inga övertydligande tecken i Torslanda
Fältgruppen i Biskopsgården, Torslanda och Lilleby består av sex fältsekreterare som jobbar dag- och kvällstid på uppdrag av Resursenheten Unga i Västra Hisingen. Uppdraget går ut på att med förebyggande arbete i offentliga ungdomsmiljöer förhindra att barn och unga far illa. De ser inte lika tydliga tecken på användning av lustgas i Torslanda som i andra delar av Göteborg.

– Vi ser inte lika tydliga tecken på användning av lustgas i Torslanda som vi gör inne i stan. Lustgas är annars en drog som tydligt syns genom nedskräpning (om man använt det utomhus vill säga) då det är lätt att snabbt använda många små metallpatroner på kort tid som man sedan kastar iväg och de ligger och rostar ute på gator, säger Annica Berggren, enhetschef Socialförvaltningen Hisingen till tidningen. 

Skulle ni säga att ni stöter på ungdomar som tar lustgas?

– Nej, fältgruppen har inte träffat några ungdomar som tar lustgas öppet. Inte heller några ungdomar som säger att dom brukar göra det regelbundet men däremot ungdomar som pratar om lustgas eller nämner att dom testat vid enstaka tillfälle på fest eller så.

En som däremot säger sig komma i kontakt med ungdomar som nyttjar lustgas som rusmedel är Marie Clasgård, grundare av Sportfront, som bland annat föreläser och utbildar verksamheter och kommuner i frågor som rör droger och rusmedel. Hon menar att lustgasen kommer och går bland de unga i Torslanda, men att det största problemet är att de inte förstår hur farligt det kan vara. 

– Eller vilka konsekvenser det kan ge. Problematiken med lustgas finns på många ställen nu. Det finns många kommuner som hört av sig om samma problematik och vill ha hjälp med information. Det samma förekommer här också. 

Marie berättar även hur hon stött på ungdomar som använt sig av lustgas för att berusa sig i Torslanda. 

– Ja, det har jag. Det är mycket unga och de kände inte till att de kan få sådana här konsekvenser. De hade också fått obehagliga biverkningar. Därför är det viktigt att vuxna skaffar sig kunskap i ämnet och pratar med sina barn och ungdomar, säger Marie Clasgård.

I Öckerö kommun finns sedan många år tillbaka en drogförebyggande del som består av Christine Hummelblad och Håkan Fransson som arbetar utifrån Öckerömetoden. En metod som går ut på att påverka vuxengenerationen som i sin tur ska ge vuxna kunskap och argument för att uppmana unga till att vara restriktiva mot alkohol, rökning och droger. 

Hur ser situationen ut med lustgas i Öckerö kommun?

– Vi vet inte så mycket om användande mer än att det påträffas lusgaspatroner i stora mängder på badplatser med mera. Utifrån input från andra kommuner och den kunskap som finns på området tror vi att det främst är äldre ungdomar som använder gasen. 

Håkan Fransson säger även till tidningen att de inte stött på ungdomar med lustgas. Men det faktum att gasen inte är olaglig att köpa, kan få många att tro det som ofarligt. 

– Detta gör att området är problematiskt att arbeta med.

Sedan 2020 har lustgasen märkts av mer i Öckerö, berättar Håkan. 

– Det har nog påträffats tidigare, men den sommaren var väl första gången det påträffades patroner i hundratals och det var första gången som vi gick ut och varnade för det, avslutar Håkan.

Mer från allmänt

Nya styret vill värna om trygg trafikmiljö kring skolor

Med jämna mellanrum kontaktar oroliga vårdnadshavare Torslanda-Öckerötidningens redaktion med anledning…

Före detta Torslandarektor blir ny direktör för grundskolan

I januari nästa år tillträder Maria Andersson tjänsten som direktör…

Majoriteten av a-traktorer är trafikfarliga

Med anledning av den senaste tidens svåra olyckor så fattade…

Göteborg vidtar åtgärder kopplade till energiförsörjningen

Bland de åtgärder som samtliga partier i kommunfullmäktige ställer sig…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…