Airway –

Ett alternativt transportsystem

Bussar och spårvagnar har sitt ursprung från 1900-talets början, därefter har de genomgått lite designförbättringar men de tar fortfarande samma plats och för i stort sett samma oväsen i de områden de trafikerar.

Man diskuterar återigen brobyggen mellan öarna, med anslutning någonstans i vårt område. Torslandabon Jörgen Larsson började omkring år 2005 att arbeta med ett projekt som blev kallat AIRWAY. Det är ett hängande persontransportsystem som bygger på Maglev-teknik. Maglev står för Magnetisk levitation, vilket innebär att kabinerna ”flyter” fram på elektromagnetism i sina spår. Inga rörliga delar ingår därför i systemet.

– Maglev-principen används för tågtrafik i Kina och Japan så tekniken är välbeprövad, säger Jörgen Larsson.

AIRWAY-konceptet bygger på hängande kabiner, som man kan föra fram i tunnlar genom berg eller under vatten och givetvis ovanpå marken. Systemet har den fördelen att man på ett smidigt vis klarar en hel del topografiska hinder.

– Ett utgångsläge för alla politiker och beslutsfattare är att de borde eller måste tänka på miljön och inte minst kostnaderna. AIRWAY är ett billigt system att bygga om man jämför med väg- och järnvägsbyggnation, ungefär en tredjedel av kostnaderna har beräknats, påpekar Jörgen.

Beträffande anslutning till öarna så tar inte systemet någon större yta, något som är viktigt att tänka på. AIRWAY kan byggas så högt att man klarar fri segelhöjd på de flesta vattenpassagerna medan färjorna är kvar för biltrafik.

Anpassningsbart system
Storleken på kabinerna kan anpassas för 10 passagerare men går att göra större. Det går även att elektroniskt sammankoppla flera vagnar, alternativt att köra tätare turer med till exempel 10 sekunder mellan varje kabin. Detta kan ge en kapacitet på 60 personer per minut eller 3600 personer per timma. Hastigheten på kabinerna går att variera där persontrycket kan vara avgörande.

– Systemet går att bygga in i befintlig gatumiljö, ger minimal åverkan i naturen, skapar inga mekaniska ljud, har låg energiförbrukning samt erbjuder låga tillverkningskostnader.

Samma tekniska system kan tänkas ersätta persontrafiken med tåg. Då går man upp i storlek på kabinen för till exempel 100 passagerare. Turtätheten går att variera likaså hastigheten, som kan uppgå till 350 km/timma – vilket ger en restid till Stockholm på mindre än 1,5 timma.

Nu är det tid att utnyttja dagens teknologi för att skydda naturen och ekonomin.

Jörgen Larsson

Större delen av systemet kan tillverkas i fabrik, vilket gör att man har god kontroll på kostnad och tid. Anläggningsarbetena är av mindre karaktär i förhållande till andra transportsystem, menar Jörgen   Larsson.

– AIRWAY som system gör ringa avtryck i naturen.

Jörgen har sedan 2009 försökt att få Göteborgs politiker, politiskt ansvariga i Borås med flera, att tänka nytt – men inte fått något svar.

Flygingenjör
Jörgen Larsson har i hela sitt yrkesliv arbetat inom teknisk utveckling. Han började som flygingenjör på SAAB i Linköping, med huvuduppgift J35 Draken. Nästa arbetsplats blev Volvo, där arbetade han i stort sett hela tiden med utveckling. Det sista större jobbet var ECT-projektet – en elektriskt driven lastbil på 16 tons totalvikt som gick att köra 6 mil i stadstrafik på el.

– Tyvärr lades projektet på is. Förmodligen var det några år för tidigt, men det var populärt i de åkeri-kretsar det visades. Året var 1995.

Utnyttja dagens teknologi
– Nu är det tid att utnyttja dagens teknologi för att skydda naturen och ekonomin. Förhoppningen är och har varit att väcka någon beslutfattares intresse, säger Jörgen, som tycker att han själv har blivit för gammal och att någon annan frisk kraft kan ta över idéerna.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…