Färre och färre svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. 2024 var cirka 51 procent av svenskarna medlemmar i trossamfundet. En ny prognos visar att färre än hälften av landets invånare förväntas vara medlemmar 2026-års slut, men hur ser situationen ut i vårt utgivningsområde? Och vad gör Svenska kyrkan här för att parera medlemsbortfallet?
2024 hade Svenska kyrkan drygt 5,4 miljoner medlemmar. Enligt kyrkans egen prognos räknar man med att antalet medlemmar kommer att minska med drygt en procent om året under överskådlig framtid, främst eftersom fler medlemmar tros avlida än vad som förväntas tillkomma genom dop eller aktiva inträden. Enligt prognosen kommer det leda till att Svenska kyrkan kommer att ha färre än 5,3 miljoner medlemmar när 2026 är slut, det beräknas då vara under hälften av Sveriges befolkning. Omkring 2050 räknar Svenska kyrkan med att bara ha drygt var tredje svensk som medlem.
I Torslanda-Öckerötidningens utgivningsområde sjunker också Svenska kyrkans medlemsantal.
Öckerö kommun är fortfarande en starkt kyrklig kommun, även om många är medlemmar i frikyrkor. I Öckerö var 62 procent, vilket motsvarar 7 943 personer, medlemmar i Svenska kyrkan 2024. I Öckerö församling sjönk medlemsantalet med -0,4 procent mellan 2023 och 2024.
Och faktum är att Torslanda-Björlanda församling är den församling i Göteborgs kommun där Svenska kyrkan procentuellt hade flest medlemmar 2024: 59 procent, 16 302 av 27 627 invånare. Men mellan 2023 och 2024 sjönk medlemsantalet med -1,1 procent i församlingen. Ett liknande bortfall som i landet i stort i genomsnitt.
– Torslanda-Björlanda församling har likt hela Svenska kyrkan en minskning av antalet medlemmar. På samma sätt som vi har en ökning av antalet aktiva inträden. Vi kan inte kalla detta en tillfällighet utan snarare är det en trend. I minskningen på -1,1procent, finns även medlemmar som flyttat ur församlingen eller avlidit. De som aktivt valde att lämna Svenska kyrkan i Torslanda-Björlanda församling under 2024 var 118 personer, 0,72 procent av totala antalet medlemmar. Självklart ser vi att så många som möjligt vill vara medlemmar. Att man uppskattar det Torslanda-Björlanda församling står för samt de verksamheter som finns, både i vårt eget område, Sverige och det internationella engagemanget, säger Ewa Selin, kyrkoherde i Torslanda-Björlanda församling.
Ewa Selins motsvarighet i Öckerö församling heter Rasmus Lindén. Han säger så här om medlemsminskningen i hans församling:
– Den lilla minskningen vi ser i år är inte oväntad. Det är en del av en långsiktig trend vi ser i hela landet, även om den i Öckerö är betydligt mindre uttalad. Medlemsantalet påverkas av flera faktorer, till exempel demografiska förändringar och det faktum att alla föräldrar idag inte automatiskt låter döpa sina barn. Samtidigt är det glädjande att medlemsandelen i Öckerö fortfarande är så pass hög jämfört med riksgenomsnittet. Det tyder på att kyrkan har en stark förankring här.
Enligt Ewa Selin arbetar man kontinuerligt inom Torslanda-Björlanda församling med att utveckla sätt att vara tillgängliga, och att bidra med tillfällen för människor i olika åldrar att möta varandra i gemenskap, även i att samtala om tron och livet. En undersökning gjord av Novus förra året, visade enligt Ewa Selin en nöjdhet bland församlingens medlemmar både med Svenska kyrkan i stort och med församlingen.
– Församlingen har dessutom länge haft ett stort konfirmandarbete, något vi är glada över. Flera media har i år skrivit om ungdomars delaktighet och intresse för Svenska kyrkans arbete och det hoppas vi kunna fortsätta odla här i församlingen. Kyrkorådet arbetar just nu med att uppdatera församlingsinstruktionen, ett dokument som kommer visa en viljeinriktning för några år framöver. Det är något alla församlingar i Svenska kyrkan har och som vart fjärde år ses över, säger Ewa Selin.
Rasmus Lindén menar att det viktigaste församlingen och kyrkan kan göra är att vara närvarande i människors liv – både i glädje och i sorg, i vardag och under högtid. Enligt honom är en öppen kyrka där människor känner sig sedda, välkomna och behövda en nyckel.
– En viktig del i det är att vårda och bygga relationer med våra medlemmar – att finnas nära, lyssna, möta upp och skapa tillfällen till gemenskap och fördjupning. Samtidigt vill vi på ett respektfullt och öppet sätt förmedla den tro och det hopp som bär vår verksamhet – en gudstro som får ta plats men som också lämnar utrymme för frågor, tvivel och olika livsresor. Det sker genom gudstjänster, musik, barn- och ungdomsverksamhet, diakoni, samtal och stöd, och samarbeten med skolor och föreningsliv. Vi vill visa att medlemskap i Svenska kyrkan faktiskt betyder något – både andligt och praktiskt, säger Rasmus Lindén.
Ewa Selin tror att församlingen kommer att minska med cirka en procent om året under de närmaste åren. Men hur det kommer att se ut 2050 är enligt henne svårt att sia om. Inte minst på grund av att inflyttningen kommer att öka i takt med alla de bostäder som är planerade att byggas i Torslanda-Björlanda.
– Att människor fortsätter att träda in igen kommer också minska gapet mellan utträden och inträden. Församlingens kyrkoråd planerar och arbetar aktivt med frågan om hur vi kan minska medlemstappet och helst vända det. Det viktigaste vi kan fortsätta göra är vara relevanta, att finnas till i människors liv och att vara en del av samhället, säger Ewa Selin.
Gott om planer för bostadsbyggande finns även i Öckerö, om än inte i samma omfattning som i Torslanda. Även Rasmus Lindén tycker att framtiden är oviss, trots Öckerös traditionellt starka kyrkliga närvaro både av Svenska kyrkan och frikyrkor. Att Svenska kyrkan i Öckerö samarbetar med frikyrkorna är något som värdesätts högt. Enligt Rasmus Lindén innebär det ekumeniska samarbetet att kyrkorna arbetar tillsammans, och inte som konkurrenter, utan som medarbetare i samma uppdrag. Rasmus Lindén tror att det skapar en särskild värme och tillit, och gör att kyrkan blir en naturlig del av samhället som inte är självklar på alla platser runt om i landet.
– Det kan bidra till att utvecklingen här blir annorlunda än i övriga landet. Samtidigt är vi ödmjuka inför utmaningarna. Vi vill fortsätta vara relevanta, engagerade och trovärdiga i människors liv, och därigenom förhoppningsvis också behålla – och vinna – medlemmar. Vi tror att människors längtan efter mening, gemenskap och andlig fördjupning kommer att bestå, även om uttrycken för den förändras, säger Rasmus Lindén.