Sourceio är webpubliceringsverktyget som vill bistå med källkritik och råda bot på fake news. Det digitala referenssystemet, som är gratis att använda, är utvecklat av de båda Torslandakillarna Martin Skimmerhav och Marcus Olofsson helt ideellt. Det finns ingen stor sponsor bakom och verktyget är helt oberoende och tillgängligt för alla.
– Huvudsyftet är att vid högre studier använda Sourceio för att bygga upp en källstruktur. Ingen av de referensmodeller som normalt används är riktigt anpassade till det moderna digitala samhället, det är där Sourceio kommer in i bilden. På sidan kan man enkelt ange källor och källa till källan. Man skapar helt enkelt sin egen struktur, säger Martin Skimmerhav.
Sourceio går att använda vid skrivandet av uppsatser och avhandlingar, men riktar sig även till författare, journalister, lärare och till personer som vill källhänvisa på ett korrekt sätt när man använder sociala medier.
Det första man behöver göra när man använder Sourceio är att skapa ett ”objekt”. Objektet kan vara en artikel, en avhandling eller en social media-post. Man fyller sedan på med information som hör till objektet. Nästa steg är att fylla på med källor. Man väljer själv var i objektet som källorna ska placeras och man kan välja flera olika alternativ beroende på vilka typ av källa man har. När den första källan är på plats kan man länka vidare källa-till-källa, men också skapa nya källhänvisningar.
Ökat intresse
Det är Marcus Olofsson som har det stora teknikintresset av de båda utvecklarna. För Martin Skimmerhav är det ett stort samhällsintresse som ligger bakom att de båda började utveckla Sourceio för ungefär fyra år sedan.
– Nu är vi äntligen i en uppstartsfas och kan sprida information om produkten. Sidan är så pass klar. Vi märker att intresset stiger. Enligt tjänsten Cloudfare hade sidan omkring 20 000 besök i november och cirka 60 000 besök i december, så intresset verkar finnas, säger Martin Skimmerhav.
Enligt Martin Skimmerhav har Sourceio en roll att spela inför nästa svenska riksdagsval 2022. Det är enligt honom enkelt för en främmande makt eller inhemska aktörer att påverka genom falsk information och polariserande budskap via sociala medier på ett sätt som vi sett ske i många andra länder, inte minst i USA.
Att nå ut till dem med de allra mest extrema åsikterna eller de som ger sig hän åt renodlade konspirationsteorier, tror Martin Skimmerhav blir svårt:
– Jag vill ju tro att det finns en tyst bred massa som önskar att fake news ska upphöra och pratar om det i familjen vid middagsbordet. Sedan kommer man kanske aldrig kunna nå ut till de mest extrema personerna. Men jag och Marcus ställde oss frågan vad kan man som vanlig människa göra för att motverka fake news. Vårt bidrag är att vi har utvecklat Sourceio.