Fotöbon Christina Ivarssons namninsamling lockade tusentals underskrifter mot att dumpa giftiga muddermassor utanför Vinga.
Fotöbon Christina Ivarssons namninsamling lockade tusentals underskrifter mot att dumpa giftiga muddermassor utanför Vinga.

Christinas miljöupprop gav gehör

Christina Ivarsson samlade in 2 000 namn mot Göteborgs Hamns och Sjöfartsverkets planer att dumpa giftiga muddermassor utanför Vinga. Nu har Mark- och miljödomstolen gått på samma linje och förbjuder den giftiga dumpningen, även om tillåter dumpning av icke-giftiga muddermassor. ”Jag är ju ingen miljöaktivist, men jag tycker inte man ska lägga tillbaka gift i vattnet”, säger Christina Ivarsson från Fotö.

I förra veckan kom mark- och miljödomstolen med sitt beslut om att inte tillåta Göteborgs hamn och Sjöfartsverket att dumpa 285 000 kubikmeter giftiga lermassor utanför Vinga. Lermassor som kommer grävas upp i samband med att Göteborgs hamn breddas och fördjupas för att ha möjlighet att ta emot större containerfartyg. Samtidigt tillåter domstolen projektet att dumpa muddermassor som ej innehåller giftigt material på platsen, vilket motsvarar en mängd drygt 13,3 miljoner kubik.

Vi på Torslanda-Öckerötidningen har tidigare rapporterat om projektet och de protester som uppstod i samband med att det blivit alltmer klart och känt för allmänheten att den giftiga leran innehöll bland annat kvicksilver och TBT från gamla båtbottenfärger. Bakom namnlistorna som protesterade mot projektet står Christina Ivarsson från Fotö.

– Jag skapade den här namninsamlingen och spred den på Facebook i många olika grupper. Jag skickade den överallt längst kusten. Dyrön, Marstrand, Södra skärgården och så vidare för att få med mig folk som bor vid kusten i frågan. De säger att det ska gå att dumpa muddermassorna och att det ska vara ofarligt. Men jag vet inte jag. Magkänslan säger något annat. Det känns inte rätt att dumpa en sådan otrolig stor mängd giftig lera där ute. Vattnet utanför oss kommer ju vara grumligt i flera år framöver.

Totalt drog namninsamlingen in runt två tusen namn, namn som Christina skickade in till Mark- och Miljödomstolen. Samtidigt så är hon tydlig med att hon inte är emot projektet i sin helhet. Det är just att dumpa giftigt material som Christina inte förstår hur man kan göra.

– Vi var inte helt ensamma i att opponera oss mot dumpandet av just giftiga ämnen utanför Vinga heller. Bland annat Länsstyrelsen och Sveriges fiskares producentorganisation var emot, berättar Christina.

Christina är tacksam över att domen nu beslutar att de giftiga massorna inte ska få dumpas utanför Vinga och det faktum att flera tusen personer skrev på hennes namninsamling ser hon otroligt positivt på. 

– Jag är tacksam för var och en som ville stå på min sida mot de där stora. Göteborgs hamn är ju en jätteaktör som har mycket muskler i form av jurister och kunniga vars enda arbete är att jobba med just sådant här. Vi ”vanliga”, har inte samma kraft var och en, men det är viktigt att visa att den vanliga personen finns i sammanhanget. 

Nu återstår det att se om någon av parterna bestämmer sig för att överklaga domen eller inte. Till SVT säger Jan Andersson, projektledare för Skandiaporten Göteborgs hamn att de inte är helt förvånade, men att de inte analyserat domen helt färdigt för att ta beslut om de ska överklaga eller inte.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från allmänt

Samråd väntas i sommar

Området kring Kålsered, mellan Volvos personvagnar och lastvagnar har de…

Krav på B-körkort för a-traktor kan bli verklighet

Andia Valean, EU-kommisionär och ansvarig för transportfrågor, uppger för Ekot…

Här befinner sig ”den kraftfulla satsningen”

För knappt ett år sedan, den 3 mars 2022, kallade…

Fartkameror vid Lundby-tunneln fångar flest i hela landet

Till GP säger Polisen att det inte alltid är sant…

Senaste nytt

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…

Mer än en bilhall – en livsstil

Med satsningen på en helt ny bilhall gör Frontbilar i…

Bottenrekord – extremt få nyfödda i Öckerö kommun

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige som helhet under 2022…

Chocken för Vingen – kommunalt stöd dras in

Sedan Kulturhuset Vingen slog upp sina portar har man haft…