Det har funnits ovanligt mycket brännmaneter i havet längs Västkusten i år. En förklaring är de relativt låga temperaturerna i havsvattnet.
Den som doppat tårna eller hela kroppen i havet i Torslanda och Öckerö i sommar har förmodligen märkt att det varit ovanligt många röda brännmaneter vid ytan. Så har det varit längs i stort sett hela Västkusten.
Anledningen till de många brännmaneterna är att havstemperaturen varit kallare än vanligt, delvis på grund av att det har blåst mycket.
För P4 Göteborg förklarade marinbiologen Fredrik Gröndahl:
– Vattnet är kallare än normalt med en havstemperatur på 18-19 grader. När temperaturen går upp över 20 grader så går maneterna ned på djupare vatten.
Enligt Sveriges Radio har 1177 inte fått in fler samtal än normalt om hur man behandlar att ha blivit bränd av brännmaneter, trots att det varit fler än vanligt vid ytan vid badplatserna längs västkusten.
Många skärsår av invasiva ostron
En annan olägenhet för den badsugne har sin vana trogen numera varit de invasiva japanska jätteostronen. De är etablerade längs kusten sedan 15 år tillbaka, enligt Havs- och vattenmyndigheten. De japanska ostronen lever i grunda vatten på bara en halv till en meters djup vilket gör att de utgör en rejäl fara för badare. När det gäller skärskador som uppkommit till följd av närkontakt med har det varit en intensiv sommar för sjukvården.
Under en enda solig dag i slutet av juli uppsökte till exempel sju personer vårdcentralen Närhälsan på Öckerö efter att ha skurit sig mer eller mindre allvarligt efter bad som sannolikt orsakat av ostronens vassa kanter, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera om.
– Ofta ligger de inte ensamma, utan många på samma ställe. Det kan bli riktigt djupa fula sår, sa Nina Brorsson, sjuksköterska på Närhälsan Öckerö, till radion.
Svaret på hur man som badare undviker att komma i kontakt med både vassa ostron och brännmaneter är förstås lika enkelt att formulera, som det är svårt att efterleva. Man får helt enkelt vara försiktig och försöka se sig för när man kliver i böljan den blå.