Huvudkolumn

Publicerad 2018-10-10 11:43 Skriv ut Tipsa en vän
Kollektivtrafikförändringar i december
Kollektivtrafikförändringar i december

Restiden med buss mellan Torslanda och Biskopsgården kommer att halveras när linje 24 inte längre trafikerar Volvoområdet från och med den 9 december i år. Det är en av förändringarna som berör Torslandas kollektivtrafikresenärer i vinter.

Såväl näringsliv som offentlig sektor har länge efterfrågat att Torslanda och Biskopsgården knyts samman genom snabbare och mer effektiv kollektivtrafik. Någon direktbuss mellan Biskopsgården och Torslanda har ännu inte blivit verklighet. Men nu står det i alla fall klart att 24:an inte längre ska trafikera Volvoområdet, vilket kommer göra att man kommer kunna ta sig mellan Biskopsgården och Torslanda på drygt 20 minuter istället för de 30 till 45 minuter som en kollektivtrafikresa mellan de två delarna av stadsdelen Västra Hisingen tar idag. Man får dock fortfarande göra ett byte vid Eketrägatan vid en sådan resa. 

Anledningarna till att SDF Västra Hisingen velat ha snabbare förbindelser mellan Torslanda och Biskopsgården är bland annat att det gör det enklare för dem att bemanna till exempel äldreboenden i Torslanda med personal från Biskopsgården. 

– Det tar för lång tid att ta sig till och från Torslanda. Det gör det svårt att rekrytera personal, har Västra Hisingens stadsdelsdirektör Sergio Garay tidigare sagt till Torslanda-Tidningen. 

Även stora delar av näringslivet i Torslanda har efterfrågat bättre förbindelser med Torslanda, dels för att personal snabbare och smidigare ska kunna ta sig till sina arbetsplatser, men även för att locka kunder från Biskopsgården. 

– Vi vill öka det hållbara resandet och satsar därför på att utveckla attraktiva resmöjligheter. Vi ser också att det finns en stor potential i att få över fler arbetspendlare till kollektivtrafiken och därför gör vi den här satsningen i Torslanda, säger Jarl Samuelsson, chef för affärsenheten på Västtrafik.

Tre linjeförändringar

24:an kommer från och med december få en kortare sträckning än idag. Linjen kommer endast att gå mellan Hjalmar Brantingsplatsen och Amhult Resecentrum. Linjen kommer inte längre att trafikera Volvo-området, vilket innebär en snabbare resa. Linjen fortsätter alltså inte heller hela vägen ut till Hjuvik/Lilla Varholmen.

Trafikera Volvoområdet kommer däremot en ny linje – 242:an – göra. Den ska tillgodose resandet mellan Kungälv (Hjalmar Brantingsplaten, Eketrägatan) och Volvo Torslanda. Linjen kommer att köras ”motsols”, det vill säga in vid Sörredsvägen för att sedan stanna på Volvo TK, sedan tvärtom på eftermiddagen för att undvika trafikköerna. 

Röd Express kommer att angöra Hjuvik under högtrafik, i övrigt kommer det att finnas möjlighet till anropsstyrd trafik från Hjuvik en gång i timmen hela trafikdygnet. Röd Express justeras i 24:ans ”gamla tidlägen” vid Lilla Varholmen i lågtrafik och på helger för att passa till Hönö- och Björköledens färjor. 

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv