Huvudkolumn

Publicerad 2018-06-12 16:10 Skriv ut Tipsa en vän
Alkoholregler på sjön
Alkoholregler på sjön

Hej alla läsare

I helgen var det dags igen. En etthundrafemtiohästars båtmotor stals på ett varv på öarna. Förra veckan hittade polis en gömma med motorer till ett värde av över en miljon kronor.

Nu är det många som tar chansen att ge sig ut på sjön. Många nya båtägare ställer frågor om regler när det gäller alkohol. Gränsen för sjöfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsvärdet gäller för fartyg, det vill säga alla farkoster som kan transportera personer eller gods över vatten, som antingen kan köras eller seglas med en hastighet av minst 15 knop eller har ett skrov med en största längd av minst 10 meter.

Även om ovanstående kriterier inte uppfylls kan en påverkad person dömas för sjöfylleri, om personen inte kan framföra farkosten på ett betryggande sätt. Vid sjöfylleri är det inte bara den som framför fartyget som kan ställas till ansvar. Även den som har en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss kan göra sig skyldig till brott. På en fritidsbåt kan det vara den person som navigerar. Sjöfylleri ger böter eller fängelse i högst sex månad. Kan det påverka mitt körkort för bil? Ja det kan det. Transportstyrelsen är myndigheten som gör bedömningen.

Ett bostadsinbrott i veckan som gick. Tre personer ses lämna i en vit Golf. Liknande signalement som de som gjorde inbrott på Segelflyget förra veckan.

Denna veckan hade vi bättre koll på Sillvik. Många besökande men god ordning på både badgäster och parkeringar.

Ett  gäng lastbilschaufförer var lediga och hade fest i Skandiahamnen. Det dracks mycket sprit och på något sätt har en lastbilshytt fattat eld. En person lyckades inte ta sig ut. Han fördes till sjukhus med allvarliga brännskador och ligger nu nersövd.

Det har kommit lite regn men behövs betydligt mer. Tänk på att det fortfarande råder eldningsförbud.

Allt för denna gång!

Christer Melvinsson

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS