Huvudkolumn

Publicerad 2017-11-28 14:11 Skriv ut Tipsa en vän
Välj dina traditioner
Välj dina traditioner

Traditionens makt är stor sägs det. Och aldrig mer så än i den period vi alldeles strax går in i – julen. Det finns nya traditioner och det finns gamla. De flesta traditioner ändras över tid. Julen, exempelvis, är inte en enda tradition vars syfte handlar om att fira Jesu födelse. Den handlar sedan länge om en massa andra saker: julklappar, anakronistiska maträtter, tecknade ankor och ljuständning i tv-rutan och att under en tid dra in barrträd i vardagsrummen och pynta dem med krimskrams. Mig veterligen säger bibeln ingenting om vare sig granar eller vilka tecknade Disney-filmer som är, eller inte är, lämpliga att slaviskt bänka sig framför klockan tre på julafton. Innan julen blev kristen handlade den troligen om att fira midvintersolståndet: Sol Invictus på latin, inföll kring den 25 december.

Det svenska ordet ”jul” har till skillnad från engelskans Christmas, franskans Noël eller tyskans Weihnachten ingenting med Jesu födelse att göra. Enligt flera historiker (Jan-Öyvind Swahn, Mattias Axelsson med flera) är ordet jul förkristet och har länge, om än inte alltid, varit kopplat till en midvinterfest.
Att Jesus ens skulle vara född den 25 december (vilket kyrkan aldrig hävdat) är inte heller särskilt troligt – flera teologer (bland annat Thor-Leif Strindberg) bedömer att Jesus troligen föddes på sensommaren eller tidig höst.
Människans behov av traditioner tror jag är tätt knutet till att vi är vanemänniskor som dessutom älskar att vältra oss i nostalgi. Vi ”vet” alla att vintrarna var mycket vitare när vi var unga – och det beror nog snarare på att det är så vi vill minnas det än på den globala uppvärmningen.
Själv är jag ingen motståndare till traditioner, men jag tror inte vi mår bra av att låsa oss vid dem och tro att de är orubbliga. Låt dem förändras, ta ut det som är viktigt för dig och dina närstående och fira det. Om ingen äter dopp-i-grytan gör den inte till nästa år. I år ska vår familj strunta i det stora julbordet på julafton och istället äta sådant vi verkligen tycker är gott. Vi vill ha festen men vi vill inte ha 18 sorters sill. Vi vill plocka russinen ur kak… förlåt glöggen. Och det borde inte vara det minsta kontroversiellt. Jag vet att varken Walt Disney eller Arne Weise bryr sig nämnvärt.

Henrik Edberg

Kommentarer

(1)
  1. Helt rätt, Jesus föddes inte i slutet av december. Enligt bibliska almanackan var det under Lövhyddohögtiden i månadsskiftet sept-okt. Jesus föddes 6 månader efter Johannes-döparen. Johannes föds under påsken. För att vår almanackan ska stämma med dec, är Johannes-.döparens dag satt till = midsommardagen.

    Stig Utbult 2017-11-3012:51:48

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS