Huvudkolumn

Publicerad 2017-12-11 14:49 Skriv ut Tipsa en vän
Vad händer i Torslanda när Göteborg fyller 400 år?
Vad händer i Torslanda när Göteborg fyller 400 år?

Nyligen gick Öckerö kommun in i samråd över sin översiktsplan som sträcker sig fram till 2040. I Göteborg diskuteras spektakulära linbanelösningar, samt förtätning av stadskärnan och ambitioner om en ”grön och skön stad” lagom till 400-årsfirandet 2021.

Mellan den tillväxthungriga ökommunen och de centrala delarna av den lilla stora stadens centrum, ligger ett område som bidragit stort, inte bara till stadens välstånd, utan hela landets. Volvo och Göteborgs hamns påverkan kan knappast överskattas i de sammanhangen. Deras angelägenheter är också – rättmätigt – av så kallat riksintresse. Det är därför det går förhållandevis fort att besluta om planskilda trafikplatser som gynnar transporter till och från hamnen och/eller bilfabriken (Sörredsmotet, Ytterhamnsmotet, Hisingsleden).
Vad som än gynnar de cirka 25 000 människorna som bor i Torslanda tycks inte alltid vara riktigt lika intressant. Flera saker (exempelvis problematiken att få vikarier, eller till och med att tillsätta ordinarie tjänster till skola, äldre- och barnomsorg, i Torslandadelen av Västra Hisingen) beskrivs ofta som en ren glesbygdsproblematik av tjänstemän och politiker. Torslandabornas inkomster utgör en viktig skattebas för Göteborg, men när det kommer till att ta del av service och infrastruktur, tycks andemeningen vara att vi får ”skylla oss själva” som bosatt oss så avigt till. Torslandaborna är ju, när allt kommer omkring, väldigt privilegierade.
Vill vi ta del av fyrverkerier, gröna sköna parker, evenemang, liv och rörelse får vi allt se till att ta oss in till centrum, bara vi inte tar bilen förstås.
Göteborgs 400-årsjubileum, ja. Man kanske kunde tänka sig att någon symbolisk plats i Torslanda fick en rejäl ansiktslyftning i samband med jubiléet? Varför inte anlägga den där allén mellan Torslandakrysset och Torslanda torg det pratats om så länge? Eller så kan flygtornet få en rejäl upprustning (och nya hyresgäster) som minner om Torslandas betydelse för flygtrafiken i Göteborg. Att göra slag i saken att göra de båda torgen i Torslanda till levande platser vore också trevligt. Drömmen om en dubbel espresso i solskenet på Piazza Noleredo säger kanske mer om mig än om 400 år på blålera förstås.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS