Huvudkolumn

Publicerad 2018-10-03 11:41 Skriv ut Tipsa en vän
Stadens trafikstrategi sträcker sig inte till stranden
Stadens trafikstrategi sträcker sig inte till stranden

Jag vet inte om jag är ensam om att ha svårt att släppa taget om sommaren. Oavsett hur mycket jag än ställer in mig på vad som står inför dörren lyckas jag aldrig riktigt förbereda mig för obehagligheter som kylan som går genom märg och ben, mörkret och d-vitaminbristen, stormarna som gör att man måste surra fast både tingestar och framtidstro, surströmmingspremiären och julmustförsäljning i september. 

Vi som bor i Torslanda, eller för den delen på öarna, har ynnesten att ha nära till havet och badmöjligheter när väl vädret är på vår sida, som det ofta var under sommaren som gick.

I Göteborgs stad vill man gärna att invånarna väljer klimatsmartare transportsätt än bilen, till exempel kollektivtrafik och kanske ännu hellre cykel. Att åka buss till två av Torslandas största badplatser (Lilleby och Sillvik) fungerar ganska bra sommartid. Att cykla däremot är lite knepigare, i alla fall med barn. Cykelvägen mot Sillvik tar nämligen slut vid Sävviken. Därefter är inte trygghetskänslan på topp när man cyklar med vingliga knattar i den smala vägrenen. Det vet jag av egen erfarenhet från tidigare i år.

Trafikkontoret har, enligt uppgift, planer att någon gång i en inte alltför avlägsen framtid förlänga cykelbanan så att den går fram till Lilleby Camping. Men några konkreta planer att förlänga den hela vägen ner till Sillvik verkar inte finnas i dagsläget. Det är synd, för att uttrycka sig försiktigt. 

Under sommaren delade SDF Västra Hisingen ut enkäter på strandbiblioteket där de bland annat frågade besökarna om hur de tagit sig till Sillvik. 70 procent av de tillfrågade svarade att de kommit med bil. Av de 70 procent som tagit bilen till stranden svarade 80 procent att de skulle kunna tänka sig att istället cykla – om cykelvägen gått hela vägen ner till Sillvik. 

Man kan ju tycka att det ligger i linje med den så omtalade trafikstrategin i Göteborgs Stad att möjliggöra för trygg cykling till en av Hisingens under sommaren mest besökta fritidsinrättningar.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv