Huvudkolumn

Publicerad 2017-11-23 10:29 Skriv ut Tipsa en vän
Skjut inte budbäraren
Skjut inte budbäraren

I år kom en ny lag rörande visselblåsare men den har fått kritik för att vara återhållande snarare än att verka uppmuntrande. Detta leder mig in på berättelsen som kommit att kallas ”Sveriges värsta mobbingfall”, en berättelse nu exakt 40 år gammal. Här är storyn i sammanfattning:

År 1977 gick den sovjetiska tankern Tsesis på grund utanför Södertälje. Hela 700 000 kubik olja läckte ut i havet. Katastrofen var ett faktum och diplomatiskt rabalder länderna emellan följde. Grundstötningen skedde trots lots ombord och trots att fartyget gick i tillåten sektor. Olyckan skulle alltså inte kunna hända. Enligt sjökortet var det 12 meter djupt på platsen men i själva verket bara hälften. Det skulle visa sig att Sjöfartsverket visserligen mätt grundet men missat att föra in uppgiften i kortet. En anställd kartograf på verket, Anders Ahlmark, påpekade detta men fick inget gehör internt. Istället försökte cheferna på detta statliga verk att lägga skulden på lotsen. Kartografen blev upprörd över att en oskyldig fick klä skott för händelsen och tipsade media, som slog upp händelsen i braskande rubriker.
Men istället för att hyllas frystes Anders Ahlmark ut och karriären tog slut. Han blev ofrivilligt placerad på den ensliga fyren Ölands södra grund och blev känd som ”Fången på fyren”. Till slut blev han utköpt av Sjöfartsverket. Händelsen blev förövrigt en teaterpjäs med premiären förlagd till vår stadsteater.
Målet angående skulden gick ända till HD. Där friades lotsen helt och hållet och Sjöfatsverket tvingades betala 20 miljoner i skadestånd till rederiet. En fyr, Kärringhällan kallad, byggdes senare på grundet ”som inte fanns”.
I dag fyra decennier senare upprepas denna behandling av visselblåsare. I en artikel i DN häromdagen berättar läkarna Kalle Grinnemo och Oscar Simonsson om hur de fick sina karriärer förstörda när de larmade om att allt inte stod rätt till med kirurgen Macchiarinis operationer. Men, som de säger: ”Att inte larma var aldrig något alternativ.”
Skjut inte budbäraren, kunde de tillägga.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS