Huvudkolumn

Publicerad 2017-12-05 14:23 Skriv ut Tipsa en vän
Personliga minnen från livet i förorten
Personliga minnen från livet i förorten

Tänk om hela landet blir som Malmö. Detta framhålls nu i böcker och debatt som ett skräckscenario: Malmö, en stad med inhemsk såväl som importerad brottslighet, Malmöläkare som skriver insändare om vad skjutna ynglingar kostar vårdapparaten i reda pengar, Malmöpoliser som inte hinner med sitt jobb eftersom fallen trava  upp sig som torn, Malmös havererade ekonomi som till 25 procent betalas av oss andra och Malmös kommunskatt som sägs behöva höjas med över 6 kronor för att innevånarna ska kunna behålla den kommunala servicen i framtiden… Ja, listan kan göras lång.

Inte blir det kul inte, om resten av landet blir som rikets tredje stad, och drygt 50 utanförskapsområden är tydligen där. Fråga mig, mina egna erfarenheter av förortsliv avskräcker. Det började med att bankomaten på Friskväderstorget sabbades så den drogs in. Sedan skedde ett (eller var det flera, jag minns inte) våldtäktsmord på en ung tjej, en restaurang ”blyfylldes” så flera träffades, det sköts till höger och vänster, mannen i korvmojen sålde droger under moset, cigarettaffären sålde smuggelcigaretter, rånare sköt i kiosktaket så den lille kinesen som hade den sk*t på sig, bilar förstördes eller eldades upp, affären mittemot smashandgrabbades mitt i natten, bilar slangades… I mataffären rådde alltid oordning, eftersom de slappa kunderna tog en grej här och lade den någon annanstans.
Jag bodde ändå på den i huvudsak ”lugna” gatan men till handelsmannen ett par våningar upp kom mitt på dagen ett par biffiga torpeder, bände upp säkerhetsdörren, gick in, plockade åt sig det de var ute efter och gick lugnt därifrån. Min närmsta granne hade förmodligen mördat en person men kunde inte bindas till dådet men fick sitta av ett 12-årigt narkotikastraff. En ung granntjej hittades död efter att ha varit borta ett par veckor. Från hennes lägenhet såldes antagligen droger och när hon försvann sades det att hon hade stora skulder till dem som försett henne. Jag kunde fortsätta eländesbeskrivningen länge men utrymmet är slut.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS