Huvudkolumn

Publicerad 2017-11-14 14:35 Skriv ut Tipsa en vän
Facebooka inte i bilköerna
Facebooka inte i bilköerna

Det händer att jag sitter i bilköer. Jag vet, jag vet… Jag borde inte göra det. Eftersom jag borde åka buss istället. Då hade jag visserligen suttit fast i bilköerna på en buss. Men jag kör bil eftersom jag lämnar barn på förskola och skola på morgonen och eftersom jag ofta behöver bilen i jobbet.

Vad som hade varit okej då – om jag satt på en buss – hade varit att jag höll på och maila, facebooka och twittra på min telefon. Dagligen när jag sitter i bilköerna i Torslanda ser jag bilister som sitter med sin telefon på ratten eller till och med i knäet och gör något samtidigt som trafiken kryper fram. Personligen kan jag inte för mitt liv förstå det. Jag vet att det märkligt nog inte är olagligt, men det är i min bok i allra högsta grad omdömeslöst. Det finns flera exempel på påkörningar, avkörningar och olyckor som går att knyta till att bilisten inte har haft fokus på trafiken utan på sin telefon. Det finns också, från vårt närområde, exempel på allvarliga olyckor med dödlig utgång, även om de inte inträffat i krypfart i någon bilkö.
Men vad säger egentligen lagen om att använda mobiltelefonen i trafiken? Sedan den 1 december 2013 ”får förare vid färd på väg med motordrivet fordon ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.” ”Den som bryter mot bestämmelserna kan dömas till penningböter.”
Enligt Transportstyrelsen innebär ”menligt” i sammanhanget något som tar blick och tanke från trafiken och har en negativ inverkan på körningen – om det så bara rör sig om någon enstaka sekund.
Med andra ord är det olagligt att Facebooka vid ratten. Det kan ge böter. Om en polis exempelvis ser att du vinglar med bilen eller plötsligt sänker hastigheten på ett trafikfarligt vis.
Men priset kan bli oerhört mycket högre än vad som kan mätas i kronor och ören. Det borde alla påminna sig själva om.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS