Huvudkolumn

Publicerad 2018-08-22 08:57 Skriv ut Tipsa en vän
En röst att inleda ett nytt millennium med
En röst att inleda ett nytt millennium med

Inte redo för en värld utan Aretha Franklin , skrev musikskribenten Niklas Elmér på Twitter i tisdags i förra veckan. Jag trycker like, retweetar till och med, så som man gör när man håller med om något. Rapporteringen om att sångerskan Aretha Franklin ligger för döden har innan dess spridits i nyhetsmedia världen över. Men det är först dagen efter, när jag nästan lite pliktskyldigt väljer att lyssna på albumet ”Young, Gifted and Black” från 1972 som minnena strömmar över mig. 

Jag minns nyårsafton 1999, när vi alla räknande ner till millenniebuggen och kaoset som skulle följa i dess fotspår, när jag och min vän Jonas diskuterade vilken artist eller grupp som var värdig nog att vara den första vi skulle lyssna på under 2000-talet. Efter en kort stunds dividerande enades vi om Aretha Franklin. Albumet ”Spirit in the Dark” fick åka in i cd-spelaren några minuter efter tolvslaget. Ett självklart val. Tidlös musik som kommer att inspirera människor att sjunga, älska och knyta näven i fickan så länge det finns människor på vår hårt prövade planet. Stolt musik – lika svängig som innerlig – vägledd av den mest inlevelsefulla sångrösten som någonsin spelats in. 

Aretha Franklin föddes på 406 Lucy Avenue i Memphis, Tennessee i Amerikas förenta stater den 25 mars 1942. Med låten ”Rock Steady” i hörlurarna tänker jag på en resa till Memphis jag gjorde som ung och storögd musikälskare 1998. Det var en besynnerlig stad – dammig, sömnig, sunkig, men också vibrerande av livslust och musik, och där det kändes som om bensinmackarna, pantbankerna, spritbutikerna, kyrkorna och bluessyltorna låg vägg i vägg i kilometer efter kilometer och varenda radiostation spelade ödesmättad gospel. Jag besökte Sun Studios, Ardent Studios, Stax Records, Beale Street och naturligtvis Graceland – helig mark för den som söker rockens, soulens eller bluesens heliga graal. Jag tänker att Aretha Franklin inte hade kunnat vara född på något annat ställe i världen, även om hon är ännu mer förknippad med musik- och motorstaden Detroit dit hon flyttade redan som ung.

I en patriarkal populärmusikhistorieskrivning konkurrerar ikoner som Elvis Presley och Frank Sinatra om titeln 1900-talets bästa röst. Men det finns, förlåt fans, en kvinna som utan större ansträngningen kunde sjunga dem båda av scenen. I torsdags tystnade den rösten. Tack för allt och R.E.S.P.E.C.T. Aretha – the Queen of Soul. Du var störst av dem alla. 

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv