Huvudkolumn

Publicerad 2018-03-20 20:16 Skriv ut Tipsa en vän
Äntligen tvärförbindelse... eller?
Äntligen tvärförbindelse... eller?

”Så hände det äntligen något i frågan om tvärförbindelse i Torslanda.” Så tycks reaktionen vara hos många Torslandabor just nu. För visst, även om en potentiell tvärförbindelse ligger långt fram i tiden (i bästa fall färdigställd 2024, efter vad jag förstår) så presenterade trafikkontoret nyligen sin åtgärdsvalsstudie och systemlösning för trafiksituationen i centrala och norra Torslanda, som nu går på remiss till berörda förvaltningar, efter att trafiknämnden sagt ja i tisdags i förra veckan.

Trafikkontoret förordar att Älvegårdsförbindelsen blir den tvärförbindelse som byggs, men den omfattande utredningen föreslår även ett stort antal andra förbättringar för trafiksituationen i Torslanda, som tyvärr har en tendens att falla lite i skymundan då frågan om tvärförbindelsen stått i fokus under en längre tid.
Trafikkontoret säger att det inte räcker med en tvärförbindelse. Det behövs många fler åtgärder. Ni kan ta del av en sammanfattning av dem längre fram i tidningen.
Jag har många gånger funderat på vad som kommer att hända när väl ett förslag till tvärförbindelse presenteras. Av de som kontaktar tidningen med åsikter i frågan är en förkrossande majoritet för en tvärförbindelse – och inte bara det – den allmänna opinionen som jag uppfattar den lyder ”den borde ha varit färdig för länge sedan.”
Men sedan kommer vi till de som bor nära Nya Älvegårdsvägen, de som har barn som går i skolan där, eller vars skolväg går längsmed. Vad säger de nu när det står klart att tvärförbindelsen ska gå nära dem?
Det är ju nämligen så: ”Alla” vill ha en tvärförbindelse, men inte just här där jag bor. Det brukar ju vara så när något nytt ska uppföras. ”Gärna ett äldreboende för demensvård, eller ett hem för missbrukare, men inte just hääär, varför inte där borta!?”
Trafikkontoret menar att Nya Älvegårdsvägen redan idag är anpassad för mer trafik än vad som passerar där idag, dessutom finns möjligheten till en tvärförbindelse inlagd som reservat i översiktsplanen. Argument som är svåra att resonera emot. Men visste de boende i närområdet om det här när de flyttade dit? Vems ansvar är det att informera om sådant?

Henrik Edberg

Kommentarer

(1)
  1. Det är den som flyttar till en ny plats som bör ta reda på vad som gäller- vilka ev. planer som finns. 2002 köpte jag min lilla stuga på Nya Älvegårdsvägen 32. Nästa samtidigt kom de första planerna på en tvärförbindelse. Den stoppades då bl a pga att hasselsnok och salamandrar finns i området. Har det argumentet (skyddsvärda enligt EU) försvunnit nu? Jag ser dem ju varje år på min tomt. I somras värderades stugan till ca 200 000 - nu lär jag inte få någonting för den?! Nåja, för egen del kan jag inte ta med mig pengarna i graven, men ..... Om ett samhälle ska växa så finns det ju ofta både vinnare och förlorare - förhoppningsvis är vinnarna i majoritet.

    Ingrid Fredgren 2018-03-2212:35:26

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS